Evropané by měli více podpořit Rusko po útocích v Petrohradě

Po teroristickém útoku v Rusku chyběla na veřejných budovách v Evropě osvětlení v barvách ruské trikolóry. Autor komentáře v ruském anglojazyčném listu Moscow Times, politolog z pražského Ústavu mezinárodních vztahů Mark Galeotti, to považuje za ztracenou příležitost. Jak píše, nevraživost Evropanů vůči Rusku kvůli celé řadě záležitostí, od anexe Krymu až po agresivní činnost zpravodajských služeb, je pochopitelná. Když nás ale zaskočí teroristická hrozba, jejíž obětí může být kdokoli, měla by podle Galeottiho převážit lidská sounáležitost.

Jak autor komentáře v Moscow Times dále uvádí, tím, že Evropa neprojevila solidaritu, ve skutečnosti Kremlu nahrála. „Moskva tvrdí, že Západ je rusofobní, že ho potíže Ruska těší, že vyvolává v Rusku zmatky, špatné pocity, podezíravost a nejistotu. Zdá se vám to povědomé? Ano, stejné pocity vyvolává Moskva v Evropě,“ píše Galeotti. Pokaždé, když Evropský soud pro lidská práva hodnotí Moskvu, když delegace Evropské unie žádá větší transparentnost nebo když západní pozorovatelé hlásí problémy u voleb, v Rusku je to hodnoceno v nejlepším případě jako snaha uškodit, v horším jako hybridní válka.

Autor textu v Moscow Times doporučuje Evropě zvolit jinou strategii než přetlačovat se s Ruskem jako se soupeřem v judu: „Jistě, je třeba odporovat agresivním ruským akcím. Je také třeba dávat dvě procenta HDP na obranu, jak žádá NATO, budovat evropskou kontrarozvědku, starat se o zabezpečení účtů, bránit se dezinformacím a politickým akcím proti Západu.“ To ale nestačí. Evropa by se zároveň měla snažit projevovat Rusku v rámci možností co nejvíc lásky. „Být na něj přísná ano, ale mít Rusko ráda. Truchlit za jeho mrtvé, slavit jeho kulturní úspěchy. Oceňovat Rusy vždy, když udělají něco správně. Odmítat ruské oligarchy s penězi pochybného původu a paranoidní vlastenectví zákonodárců, ale vítat ruské studenty, turisty, umělce a podnikatele,“ píše Mark Galeotti.

Jak dodává, takovým přístupem by Evropa vzala vítr z plachet propagandě, která se snaží nutit Rusy k uměle vytvořené volbě mezi oni a my - vlastenci anebo zrádci. „A pak jsou tu ideologové, kteří vidí za vším hybridní nebo politickou válku. Mají zčásti pravdu, připouští autor komentáře. Jak ale dodává, bylo by chybné podřídit se názoru omezených jedinců, kteří si myslí, že Petrohrad si žádný soucit nezaslouží už kvůli Krymu, nebo kteří každou podobnou tragédii považují za jakousi tajnou operaci, která má Putinovi umožnit semknout Rusy pod praporem národa. Takové uvažování je mylné, ale hlavně velmi nebezpečné. Právě úzkoprsí zastánci takových názorů jsou paradoxně Putinovými nejlepšími spojenci,“ uzavírá politolog Mark Galeotti svůj komentář v deníku Moscow Times.

autor: mam
Spustit audio