Na stavbu kůlny nebo bazénu už nebude potřeba povolení. Poslanci schválili novelu stavebního zákona

Postavit si u domu nebo chaty skleník, kůlnu nebo bazén bez povolování. To by měla umožnit novela stavebního zákona. Schválili ji poslanci. Norma by měla zjednodušit i povolovací proces u velkých staveb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Stavební novela umožňuje spojit teď oddělené územní a stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí - například u staveb silnic nebo železnic.

„Zjednodušíme řízení, zrychlíme ho a to jak pro malé stavebníky, tak i ty velké investory," říká ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová.

Norma mění podle Šlechtové víc než 40 souvisejících zákonů, i proto bylo hlasování velmi složité. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka doufá, že Senát projedná novelu co nejrychleji. „Doufám, že to pomůže stavebníkům a že to pomůže zrychlit stavební řízení v naší zemi, protože není v dobrém stavu. Trvá velmi dlouho, je to příliš komplikovaný a nákladný proces,“ řekl premiér.

Poslanci opozičních ODS i TOP 09 a Starostů pro novelu nehlasovali, zdrželi se. Hlavně proto, že se k ní sešlo tolik pozměňovacích návrhů, že podle nich není jasné, co způsobí v praxi.

„Přestože jsme podpořili některé dobré pozměňovací návrhy, tak samotný fakt, že bylo více než 70 hlasování, nás vede k tomu, že zákon nebyl dobře připraven. Nikdo teď přesně neví, jaká přesná podoba byla přijata. Takhle rychle se zorientovat v pozměňovacích návrzích není úplně jednoduché. Uvidíme, co s tím ještě udělá Senát, jestli nám to vrátí nebo ne. Nicméně byly tam pozitivní věci, které jsme podpořili. To je třeba vládě přiznat,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„S tím záměrem souhlasíme, nicméně pozměňovací návrhy novelu změnily způsobem, se kterým se úplně neztotožňujeme," vysvětlil šéf poslanců TOP 09 Michal Kučera. Stavební novelu teď projednají senátoři.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme