Na jižní Moravě nevyjede 67 z 225 autobusových linek. V ostatních krajích se téměř stávkovat nebude

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám bude ve většině krajů zřejmě symbolická nebo žádná. Plošný protest očekává Asociace krajů jen v Jihomoravském kraji, kde nevyjede zhruba 30 procent linek. V dalších čtyřech krajích půjde podle asociace o lokální protesty. Na jihu Čech se podařilo hrozbu stávky zažehnat díky dohodě kraje s dopravci, kteří souhlasili s tím, že se budou na zvýšení mezd řidičů podílet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusová zastávka

Autobusová zastávka | Foto: Jaroslava Mannová

Jihomoravský kraj

Na jižní Moravě ve čtvrtek kvůli stávce řidičů autobusů nevyjedou spoje na 67 autobusových linkách z 225, částečně pojedou na 61 linkách. Spoje MHD v Brně a linky z Brna do okolních vesnic s označením do čísla 99 pojedou bez omezení. S výjimkou MHD v Blansku pojedou městské autobusy i v dalších okresních městech, vyplývá z aktuálních údajů na webu koordinátora jihomoravské dopravy společnosti Kordis JMK. Mluvčí Kordisu Květoslav Havlík upozornil, že se informace mohou stále měnit vzhledem k tomu, že někteří řidiči ve středu od stávky ustoupili.

Aktuálně je avizovaná stávka u šesti dopravců, jimiž jsou Bors Břeclav, Adosa, ČSAD Kyjov Bus, Vydos Bus, Tourbus a ČAD Blansko. Během dne potvrdily, že všechny spoje zajistí Znojemská dopravní společnost Psota a Břežanská dopravní společnost a připojí se tak k dalším 11 společnostem, jejichž řidiči nestávkují.

Na jižní Moravě nevyjede ve čtvrtek 59 linek autobusů, odboráři jsou spokojeni

Číst článek

Nejvíce tak budou zasažené Břeclavsko, Blanensko, Vyškovsko a okolí Veselí nad Moravou a Kyjova. Z páteřních linek jedoucích do Brna nepojede pouze linka 106 z Kyjova. Většina spojů nepojede také na linkách 104 z Brna do Hevlína, 107 z Brna do Vyškova a 109 z Brna do Hodonína. Z meziregionálních linek mimo Brno nepojede linka 152 z Blanska do Kuřimi, 156 z Vyškova do Bučovic a 166 z Vyškova do Brankovic.

U linek, které pojedou jen částečně, je potřeba sledovat jízdní řád. Obvykle totiž na takovou linku vyjíždějí autobusy více dopravců a ne všichni jsou zapojeni do stávky.

Kordis upozorňuje, že i když se nyní některé spoje ukazují jako zabezpečené, v ojedinělých případech se může stát, že nevyjedou. Společnost se také domluvila s Českými drahami na zvýšení kapacity vlaků v ranní a odpolední špičce a na vyjetí mimořádného vlaku z Vyškova v 5:17 do Brna, který zastaví v Lulči, Rousínově a Brně-Slatině.

Po silnici jezdí stovky aut denně včetně linkových autobusů | Foto: Michal Polášek

Ve čtvrtek mohou lidé sledovat aktuální informace nejen na webu Kordisu, ale také přes mobilní aplikace iRIS a IDS JMK Poseidon, které ukazují odjezdy z jednotlivých zastávek. V den stávky se mají zobrazovat pouze zajištěné odjezdy.

Policisté upozorňují řidiče, že mohou očekávat složitější dopravní situaci a kolony. „Operativně budeme situaci vyhodnocovat a v terénu bude dvakrát až třikrát více dopravních policistů než obvykle," řekl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Vysočina

Linkové autobusy směřující z jižní Moravy do okrajových částí Vysočiny možná nakonec omezeny nebudou. Vyplývá to z údajů na webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Podle očekávání se stávka nedotkne ani spojů objednávaných Krajem Vysočina. V tiskové zprávě to uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Kvůli stávce původně hrozil také výpadek u tří spojů vedených na Vysočinu z jižních Čech, které zajišťuje táborská firma Comett Plus. Kraj pro tyto linky sháněl náhradní dopravu. Ve středu tento dopravce informoval vedení Kraje Vysočina, že smluvní závazky dodrží a zajistí obslužnost na všech svých linkách zasahujících na Pelhřimovsko.

Řidiči autobusů v Jihočeském kraji ve čtvrtek stávkovat nebudou

Číst článek

Olomoucký kraj

Nejasnosti zatím panují v Olomouckém kraji. Podle odborářů se protestu na Jesenicku a Šumpersku zúčastní asi dvě stovky řidičů. Dopravní společnost Arriva Morava i krajský koordinátor dopravy ale shodně tvrdí, že od odborářů dosud nemají seznam stávkujících. Dopravce proto netuší, jak bude stávka ve čtvrtek ráno vypadat. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku řidiči autobusů stávkovat nebudou.

Autobus MHD Brno (ilustrační foto) | Foto: Dezidor, Wikimedia Commons

Liberecký kraj

Ke stávce se připojí také řidiči MHD v České Lípě. Vedení města se zástupci dopravní společnosti BusLine dohodlo, že zajistí linky, které přepravují nejvíce lidí.

Jihočeský kraj

Na jihu Čech řidiči ve čtvrtek stávkovat nebudou. Jihočeských kraj se ve středu dohodl s dopravci, kteří souhlasili s tím, že se budou na zvýšení mezd podílet. Krajští zastupitelé už v březnu vyčlenili na zvýšení mezd řidičů 50 milionů korun.

Rozhodnutí o stávce nechají odbory v Ústeckém kraji na řidičích. Firma BusLine se dohodla s krajem

Číst článek

Pardubický kraj

Linky objednané Pardubickým krajem by měly jezdit podle běžných jízdních řádů. Omezení by se mělo týkat linek z Olomouckého kraje, konkrétně na Orlickoústecku a Svitavsku. Stávka se tam bude týkat 38 spojů.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji budou stávkovat dva dopravci zajišťující 0,2 procenta z celkového dopravního výkonu.

Ostatní

Žádné problémy ve čtvrtek neočekávají autobusoví dopravci v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Podobná situace je i ve středních Čechách, kde se někteří řidiči ke stávce zřejmě připojí aspoň symbolicky. V Moravskoslezském kraji šoféři autobusů stávkovat nebudou.

Vláda stanovila od začátku letošního roku minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Zavedla také příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů ale řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme