Sládková: Frontex i neziskovky mají stejný cíl. Dostat uprchlíky na pevnou zem

6. duben 2017

Ředitel Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) Fabrice Leggeri v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že dobrovolníci ve Středozemním moři svým jednáním podporují pašeráky lidí. Nepřímo tím zaútočil na neziskové organizacemi, které se zabývají pomocí uprchlíkům.

„Některé neziskové organizace, které se plaví na lodích blízko libyjských břehů, následně s agenturou Frontex a jinými autoritami nesdílí informace. Například o pašeráckých sítích,“ upřesňuje spolupracovník Českého rozhlasu Thomas Kulidakis.

„Ta kritika je dost ostrá. Na druhou stranu ale máme na mysli to, že Frontex i neziskové organizace operující v daném prostoru mají stejný cíl: Pomoci lidem, aby dosáhli na pevnou zem a netopili se v moři. Máme tedy stejný cíl, ale různé prostředky,“ říká ředitelka pražské kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková.

V Libyi jsou děsivé podmínky


Je to dlouhodobá práce. Lidem na africkém kontinentu se musí vysvětlovat, že v Evropě žádní pečení holubi do úst nelétají. Ale že ten, kdo skutečně je pronásledován, musí mít možnost podat žádost o azyl.Lucie Sládková

„Neziskové organizace se všemožně snaží uprchlíky dostat do Evropské unie, tedy do bezpečí. V uprchlických centrech v Libyi – jestli se tomu tak dá říkat – panují dost děsivé podmínky a je složité tam ty lidi nechávat. Na druhou stranu já ctím, co si členské státy dohodly. Tedy že budou hlídat vnější hranici a pomáhat lidem přímo v Libyi,“ dodává.

Pražská pobočka Mezinárodní organizace pro migraci se podle Sládkové věnuje spíše migraci směřující z východu na západ než z jihu na sever: „Máme zde velice málo migrantů z Afriky. Staráme se o dobrovolné návraty lidí, kteří zde jsou nelegálně, například na Ukrajinu, do zemí bývalého Sovětského svazu nebo Vietnamu.“

autor: rkr
Spustit audio