Pitva obětí ze syrského Idlibu potvrdila užití chemických zbraní, oznámilo Turecko

Pitva obětí nedávného útoku v Sýrii podle tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga odhalila použití chemických zbraní. Po úterním úderu v provincii Idlib zemřelo nejméně 70 lidí. Podle Západu za incidentem stojí syrský režim prezidenta Bašára Asada. Damašek to ale spolu s Ruskem odmítá. Do Turecka po útoku záchranáři převezli přes 30 zraněných, trojice z nich později zemřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 20 dětí.

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 20 dětí. | Zdroj: Reuters

Turecké ministerstvo spravedlnosti prohlásilo, že pitvy tří zemřelých obětí provedli lékaři v noci na čtvrtek. Na konečný výsledek se zatím čeká, použití chemických zbraní je ale podle tureckých úřadů zcela jisté. Výsledky turecké pitvy budou zaslány do Haagu, kde budou dále zkoumány, uvedl ve čtvrtek turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag.

Ankara také zpochybnila verzi Damašku, který tvrdí, že chemikálie unikly z rozbombardovaných skladišť patřících povstalcům. Žádné sklady chemických zbraní podle Turecka v oblasti nejsou.

'Každý viděl to letadlo, jak bombardovalo oblast plynem.' Kdo je zodpovědný za útok v Idlibu?

Číst článek

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic už dříve oznámila, že oběti neštěstí nesou znaky zasažení nejméně dvěma látkami. Jde prý zřejmě o sarin a chlór.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ve čtvrtek zároveň znovu popřel, že by vláda použila chemické zbraně. K úterní otravě desítek lidí uvedl, že vládní letouny bombardovaly sklad zbraní radikálních islamistů z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra.

I mluvčí ruského prezidenta kritizoval to, že Západ rychle našel viníka úterní tragédie a označil jím syrské vládní síly.

„Nezbytná je výměna údajů a vyhodnocení informací a až poté lze dělat závěry, ne před tím. Závěry, které se dělají před výměnou informací a před vyšetřováním, nemohou být považovány za závěry odrážející realitu," uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Kdo disponuje důvěryhodnými informacemi?

Peskov rovněž upozornil, že po tragédii nebyl možný přístup na místo činu, a tak nikdo, ani americká strana nemůže podle něj disponovat důvěryhodnými informacemi. Chemický útok by podle mluvčího nejvíce hrál do karet odpůrcům syrské vlády.

„Mohu vás znovu ujistit, že syrská armáda nepoužila a ani nikdy nepoužije tento typ zbraní proti vlastnímu lidu, proti našim dětem, ani proti teroristům, kteří zabíjejí naše lidi," uvedl na tiskové konferenci syrský ministr Mualim. Mimo jiné také stanovil podmínky, za kterých Damašek povolí mezinárodní vyšetřování incidentu. Zkoumání prý nesmí být zpolitizované a inspektoři musí zahájit svou práci z Damašku.

Americký prezident Donald Trump označil útok v Idlibu za urážku lidstva. „Tyto ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat," prohlásil. Zahynuli podle něho nevinní lidé, včetně žen a dětí „a dokonce krásných malých miminek".

Zástupkyně USA v Radě bezpečnosti OSN naznačila, že by se Spojené státy mohly v Sýrii odhodlat k samostatné akci. Nikki Haleyová předtím v souvislosti s útokem také ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence.

„Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat?" prohlásila na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se případem zabývá.

ČTK, Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme