Velvyslankyně USA při OSN: Jsme připraveni k další akci v Sýrii, snad nebude potřeba

SLEDUJEME ONLINE: Spojené státy v reakci na údajný chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi. Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za "americkou agresi". Podle syrské státní agentury si útok si vyžádal nejméně devět životů, včetně čtyř dětí z oblasti poblíž základny, několik zraněných a výrazné materiální škody. Zatímco syrská opozice a partneři Spojených států krok uvítali, Rusko ho považuje za protiprávní a po Washingtonu bude požadovat vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA vypálily na základnu v Sýrii 50 až 60 střel s plochou dráhou letu.

USA vypálily na základnu v Sýrii 50 až 60 střel s plochou dráhou letu. | Zdroj: Reuters

Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Cílem 59 raket byla letecká základna poblíž syrského města Homs, odkud měly startovat letadla odpovědné za útok na civilisty v Idlibu. Při útoku byly údajně použitý chemické zbraně.

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

Spojené státy podle Pentagonu o chystaném útoku informovaly Rusko i Velkou Británii. "Víme, že to (Trump) oznámil Rusům, ale pravděpodobně až na poslední chvíli jenom ve snaze minimalizovat ztráty na ruských životech, protože víme, že na syrské základně byli ruští poradci," sdělil ve vysílání Radiožurnálu analytik Českého rozhlasu Milan Slezák. Rusko už potvrdilo, že při útoku žádný z jeho občanů nezahynul. Ostře se ale ohradilo proti kroku jako takovému - útok podle něj porušuje mezinárodní právo a vážně narušuje vztahy se Spojenými státy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ho označil za provokaci a Rusko podle něj bude po Washingtonu žádat vysvětlení.

USA zaútočily v Sýrii | Foto: Reuters

Na základně americké střely podle ministerstva obrany zasáhly několik cílů. Byly mezi nimi údajně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla. Při útoku zemřelo nejméně devět lidí, další jsou zraněni. Informace o materiálních škodách se liší, podle některých zdrojů se ale armádě povedlo před útokem evakuovat část letadel.

Syrská státní televize americký útok na základnu potvrdila. Označila jej za "americkou agresi".

Trump už dříve útok nevyvrátil

Na dotaz, zda byla vojenská varianta stažena ze stolu, nejmenovaný americký činitel řekl: "Ne", píše Reuters. Podle agentury není jasné, nakolik americké vojenské plánování zahrnuje případné útoky na cíle spojené s režimem syrského prezidenta Bašára Asada.

USA zaútočily v Sýrii | Foto: Reuters

Trump řekl, že syrský prezident Bašár Asad je odpovědný za běh věcí v zemi a že „by se něco mělo udělat". Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v souvislosti s vývojem v Sýrii přislíbil přiměřenou odpověď, aniž upřesnil, co má konkrétně na mysli. Vyslovil se ale pro odchod Asada z čela země.

Pitva obětí ze syrského Idlibu potvrdila užití chemických zbraní, oznámilo Turecko

Číst článek

„Uvažujeme o vhodné odpovědi na porušování všech předchozích rezolucí OSN, mezinárodních standardů," prohlásil Tillerson během krátkého prohlášení na letišti ve floridském West Palm Beach, kde přivítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Toho čeká setkání s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem.

Trump podle agentury Reuters řekl, že nehovořil od chemického útoku o vzniklé situaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož země podporuje Asadův režim. Trump ale připustil, že v určité chvíli na takový rozhovor dojít může.

Zatímco západní státy o Asadově odpovědnosti za útok nepochybují a ve středu se neúspěšně pokusily v tomto smyslu prosadit odsuzující rezoluci v Radě bezpečnosti OSN, syrská vláda a její spojenec Rusko to odmítají. Naopak tvrdí, že chemické látky se dostaly do vzduchu poté, co byl zasažen sklad syrských povstalců. Rebelové to ale také popřeli.

Pozor na uspěchané nálepkování, varuje Rusko

Putin v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ve čtvrtek „zdůraznil, že je nepřijatelné, aby se vznášela nepodložená obvinění proti komukoli, aniž by se uskutečnilo podrobné a nezaujaté vyšetřování".

Kreml už předtím ujistil, že Rusko považuje za „naprosto nepřípustné" použití chemických zbraní v Sýrii, a zároveň varoval před uspěchanými závěry ještě před vyšetřením incidentu, při němž v provincii Idlib zahynuly na otravu toxickým plynem desítky lidí. Moskva, která je klíčovým spojencem syrského režimu Bašára Asada, nesouhlasí s tím, že Západ označuje syrské vládní síly za viníka nasazení otravných plynů.

„Je to skutečně dosti hrozivý vývoj událostí, je to opravdu velmi nebezpečný a strašný zločin," řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Současně varoval před uspěchaným „nálepkováním". Upozornil, že po tragédii nebyl možný přístup na místo činu, a tak nikdo, ani americká strana, podle něj nedisponuje důvěryhodnými informacemi. Chemický útok podle mluvčího Kremlu nejvíce hraje do karet odpůrcům zákonné vlády v Sýrii a teroristům.

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 20 dětí. | Foto: Reuters

„Nelze dělat uspěchané závěry. Nezbytná je výměna údajů a vyhodnocení stávajících informací; až poté lze dělat závěry, a ne před tím. Jakékoli závěry, které se dělají před výměnou informací a před vyšetřováním, bezpochyby nemohou být považovány za závěry odrážející realitu," zdůraznil Putinův mluvčí.

K výrokům amerického prezidenta Donalda Trumpa, že nelze tolerovat ohavné zločiny Asadova režimu, Peskov poznamenal, že tato prohlášení nijak podstatně neovlivní rusko-americké vztahy. Rozpory, a to i hluboké, podle mluvčího už trvale provázejí vztahy mezi Moskvou a Washingtonem zejména v posledních letech, a tak odlišné vidění situace v Sýrii „sotva může nějak zásadně změnit duch a charakter našich dvoustranných vztahů". Kreml by podle Peskova nicméně doporučoval Bílému domu uvážlivější přístup.

Merkelová kritizuje Radu bezpečnosti OSN

Za ostudu považuje německá kancléřka Angela Merkelová to, že se Rada bezpečnosti OSN po chemickém útoku v Sýrii nedokázala dohodnout na rezoluci, která by ho odsoudila.

Hrůzná urážka lidstva. Můj vztah k Asadovi se hodně změnil, reagoval na chemický útok Trump

Číst článek

„Ti, kteří se (rezoluci) brání, musí zvážit, jakou odpovědnost tím na sebe berou," řekla Merkelová ve východoněmeckém Bad Muskau. Rusko, které přijetí rezoluce navržené západními státy blokuje a Asadův režim podporuje, přitom výslovně nejmenovala.

K samotnému útoku německá kancléřka poznamenala, že jde o barbarský čin, který musí být bezpodmínečně objasněn. „Nasazení chemických zbraní je válečným zločinem," podotkla také.

ČTK, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme