Zaorálek odvolal ředitele Českých center Závěšického. Důvodem je manažerské selhání, tvrdí ministr

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD odvolal šéfa Českých center Jana Závěšického. Na nového generálního ředitele ministerstvo vypíše výběrové řízení. Do té doby bude česká centra řídit zástupkyně Závěšického Monika Koblerová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Závěšický

Jan Závěšický | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Pan Zaorálek odvolal pana Závěšického z funkce pro manažerské pochybení při řízení Českých center. Především se to týká kauzy, která se odehrála v Českém centru v Paříži, kde byl odvolán pověřený ředitel pan Páleníček,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové, podle které bylo důvodem k odvolání Závěšického jeho manažerská selhání.

Odvolaný šéf center zdůvodnění svého odvolání odmítl. „Nemohu se ztotožnit s tím, že bych manažersky pochybil. Za svými výsledky si stojím. Začal jsem tu rozhýbávat věci, které tu dlouhou dobu stály. Přebíral jsem loni organizaci v havarijním stavu a začal jsem prosazovat reálná opatření na ochranu veřejných prostředků. Má důsledná manažerská opatření se nemusela všem líbit," řekl serveru lidovky.cz Závěšický.

Akademici a umělci podepsali petici proti jeho odvolání, přesto ředitel Českého centra v Paříži končí

Číst článek

Pověřený ředitel Českého centra v Paříži Jean-Gaspard Páleníček zvítězil začátkem roku v konkurzu na řádného ředitele. Závěšický ho ale odmítl jmenovat a naopak ho propustil pro nadbytečnost. Kvůli tomu se ve čtvrtek sešel i se Zaorálkem. „Jednání s ministrem bylo o panu Páleníčkovi a bylo mi to udáno jako důvod odvolání," uvedl.

Na podporu Páleníčka vystoupily desítky francouzských intelektuálů. Zaorálek podle svého úřadu nechtěl, aby aféra zatěžovala mimořádně důležité česko-francouzské vztahy.

Nový šéf vzejde z výběrového řízení

Centra bude prozatím řídit Závěšického zástupkyně a ředitelka úseku kulturní diplomacie Monika Koblerová, která v nich působí od roku 2001. Nový šéf center vzejde z výběrového řízení, které má být vyhlášeno v nejbližší době. Výběrová řízení už byla vypsána nejen na místo šéfa pařížské pobočky, ale i poboček v Bruselu a ve Vídni. Uzavřena mají být v nejbližších týdnech.

Ve výběrovém řízení prý Závěšický kladl důraz na manažerské schopnosti uchazečů. V požadavcích, které byly pro jednotlivé pozice uveřejněny, byla například nejméně tříletá praxe v řídící funkci nebo výborné administrativní a manažerské dovednosti, zkušenosti s řízením rozpočtu a projektovým řízením.

Česká centra v zahraničí propagují českou kulturu a zprostředkovávají mezinárodní kontakty nejen pro umělce. Prezentují Česko také v oblasti obchodu a cestovního ruchu, podporují vnější ekonomické vztahy a proexportní politiku. Podle Závěšického mělo být jejich úkolem připravovat projekty tak, aby byly atraktivní nejen pro publikum zaměřené na určitý segment umění či kultury, ale i pro soukromý sektor.

ČTK, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme