Tipy na víkend: Velikonoce se blíží a s nimi pletení pomlázek, odemykání řek i Napoleon

7. duben 2017

Už víte, co o víkendu podniknete? Zamiřte třeba do Vodního mlýna u Hoslovic, kde se bude vítat jaro. Na Selském dvoře u Matoušů v Plzni budete mít jedinečnou možnost prohlédnout si stavení ještě před rekonstrukcí. A s vodáky můžete odemknout Vltavu ve Vyšším Brodě nebo Jizeru ve Skále.

Praha: Otevírají se zahrady Pražského hradu i Valdštejnská zahrada

Už od minulého víkendu jsou otevřené zahrady Pražského hradu včetně Jeleního příkopu. Nově je po zimě přístupná také Valdštejnská zahrada v areálu Senátu.

Valdštejnská zahrada je po zahradách Hradu druhou největší ve vnitřní Praze. Od roku 1634, kdy ji nechal zbudovat Albrecht z Valdštejna v manýristickém stylu, prošla proměnami v duchu romantismu a později baroka.

Návštěvníci v ní mohou obdivovat soubor devíti bronzových plastik, kopií díla nizozemského sochaře Adriana de Vriese, a unikátní salu terrenu vyzdobenou freskami italského malíře Baccia del Bianca.

Čtěte také

Zámecký areál Ctěnice v Praze 9 v sobotu zve na velikonoční dílny. Nabídnou výrobu splétaných velikonočních pomlázek, zdobení velikonočních kraslic voskovou technikou, ukázky výroby paličkované krajky a textilní tvoření.

Městská knihovna v Praze na sobotu připravila Islandský den – devítihodinový maratón přednášek, promítání fotografií, filmů a vyprávění zážitků z cest určený především pro milovníky Severu a Islandu zvláště. Letošní ročník bude mít adrenalinovou příchuť, čekají vás ledovcové jeskyně a treky po ledovci, Island na kole, při maratónském běhu, nebo dokonce pohledem highlinerky.


V KD Mlejn v Praze 5 uvidíte v neděli od 17 hodin představení pro děti Usnula jsem, ale nespím.

Zajděte v sobotu do pražských Vysočan na čtvrtý ročník Kolben Open – Den otevřených ateliérů na Pragovce. V 19 hodin začíná vernisáž rezidentů Pragovky s názvem With Wings – Pragovka 2017. Kurátorem je Karel Srp mladší.

V KD Mlejn v Praze 5 uvidíte v neděli od 17 hodin představení pro děti Usnula jsem, ale nespím. Zajímavým způsobem se snaží odtabuizovat téma smrti a zároveň z jiného úhlu pohledu může připravit na čas Velikonoc, které jsou nejenom oslavou jara, ale v řadě tradic se vtahují také ke smrti.

Rodinná černá komedie vypráví o cestě do říše mrtvých, kam se podle mexické legendy živý člověk dostane tak, že usne na hrobě. Obyvateli onoho hrobu pak musí navěky sloužit.

Ekocentrum Včelín v Ořechu u Prahy zve v neděli od 14 hodin na zábavně vzdělávací akci Medový mls.

Klementinum

Pražské výstavy: Troup, Havekost a Flusser

Celoroční program doprovázející stoleté výročí narození malíře a ilustrátora Miloslava Troupa (1917–1993) pokračuje další pozoruhodnou výstavou. V křížové chodbě pražského Klementina představí Národní knihovna od pátku Troupovu rozsáhlou ilustrační tvorbu.

Miloslav Troup patřil ke špičkám české knižní ilustrace a za svůj život doprovodil svými pracemi více než 130 knižních titulů, z nichž mnohé došly mezinárodního ocenění. Instalace se opírá o bohaté fondy Národní knihovny, a proto bude k vidění řada unikátních publikací. Výstava potrvá do 27. května.

Čtěte také

Současný vizuální jazyk je hlavním východiskem tvorby německého malíře Eberharda Havekosta, jehož výstava začala v pražské Galerii Rudolfinum. Umělec používá především fotografie, nalezené či ty, které sám vytvoří.


Život a myšlení Viléma Flussera představuje výstava v Galerii Akademie múzických umění v Praze.

Promyšleně je upravuje v počítači a jejich obsah následně ztvárňuje malířsky. Výstava se jmenuje Logik, ukazuje autorovy práce za posledních deset let a potrvá do 2. července.

Život a myšlení Viléma Flussera, jednoho z nejvýznamnějších pražských rodáků a intelektuálů 20. století, představuje výstava v Galerii Akademie múzických umění v Praze. Jmenuje se Bezedno.

Kombinací archivních dokumentů a uměleckých projektů, na kterých se Flusser podílel, propojuje jeho soukromý a profesionální život poznamenaný několika emigracemi s jeho myšlenkami, texty a uměleckými aktivitami.

Čtěte také

Středočeský kraj: Navštivte římský tábor na Mělnicku

V historickém parku v Ledčicích na Mělnicku vzniká napodobenina římského tábora. O víkendu si tam můžou děti společně s rodiči vyzkoušet, jak se takové opevnění staví a kolik v něm v minulosti bojovalo vojáků. Oba víkendové dny je otevřeno mezi 10. a 18. hodinou.

Kraslice

Hornický domek v Příbrami představuje havířské Velikonoce před sto lety. Vyzkoušet si tam můžete třeba i zdobení vajíček voskem.

V muzeu v Lánech na Kladensku navštivte v neděli velikonoční výstavu pomlázek, vajíček, květinových dekorací a šperků.

Jihočeský kraj: Vodáci odemknou Vltavu

Ve Vodním mlýně v Hoslovicích na Strakonicku můžete v sobotu od 10 hodin přivítat jaro. Akce nabídne ukázky starých řemesel, zdobení kraslic a další jarní zvyky spojené s Velikonocemi. Součástí bude jarmark, vystoupí i soubor Prácheňáček.

Nenechte si v sobotu ujít akci Květinová Třeboň, která nabídne řemeslné a květinové trhy, zahradnický a zahrádkářský sortiment i jarní dekorace. Uvidíte také ukázky zdobení kraslic, pletení a uprostřed náměstí bude strom „kraslicovník obecný“.

Vodáci by měli v sobotu vyrazit do kempu Pod Hrází do Vyššího Brodu. Odemykat se bude Vltava.


Výstavu Tramping v jižních Čechách otevřelo Prachatické muzeum.

Kytara zpěváka Jendy Kordy, která doputovala až k Žalmanovi, nebo replika srubu lákají na výstavu Tramping v jižních Čechách, kterou otevřelo Prachatické muzeum. Ve třech sálech přibližuje, jak trampové v Čechách začínali, i jejich osady na Šumavě.

Naproti vchodu leží kanoe zvaná žebrovka, vlajka připomíná spojené trampské osady Rykatado, jež vznikly 11. června 1935 a o nichž napsal píseň Bob Hurikán. Ve vitrínách uvidíte zálesácký nůž, sekyru, ešusy, batoh telec nebo upomínkové předměty „camrátka“ ve tvaru placek.

Čtěte také

V Českých Budějovicích ve Wortnerově domě můžete ještě do příštího víkendu vidět nejcennější část malířského díla Miloslava Troupa z jeho pařížského období ve výstavě nazvané Miloslav Troup – Paříž, Paříž.

Plzeňský kraj: Připravte se na Velikonoce v Jesenici nebo v Plzni u Matoušů

Různé techniky malování kraslic anebo pletení pomlázky, i to si můžete v sobotu vyzkoušet v Jesenici na Rakovnicku. Připravena je akce Veselé Velikonoce v muzeu.

Velikonoce se budou tento víkend slavit v Selském dvoře u Matoušů v Plzni Bolevci. Je to zřejmě poslední příležitost, kdy si můžete areál prohlédnout před plánovanou rekonstrukcí. Součástí bude komentovaná prohlídka obytného stavení a řemeslný jarmark.

Archeologický nález

V muzeu v Rakovníku teď uvidíte nové objevy z archeologických výkopů. Najdete tam třeba kamenné nástroje z pravěku nebo se dozvíte, jak se měnil postup výroby nástrojů.

Karlovarský kraj: Vydejte se po stopách bobra evropského

Muzeum Cheb připravilo na sobotu Velikonoční jarmark. Od 10 hodin na vás čeká více než 40 zastávek věnovaných tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě.

Muzeum zve také na vycházky. Sraz je v neděli v 11 hodin ve Starém Hrozňatově. Půjde se po stopách bobra evropského.

Ústecký kraj: Manželé Zemanovi v Žatci představují svoji sbírku umění

V žatecké Galerii Sladovna začala výstava s názvem „6. návštěva sbírky manželů Zemanových“. V souboru obrazů vybraných autorů současné umělecké tvorby lze najít například díla Jiřího Davida, Kryštof Kintery, Jaroslava Róny nebo Lubomíra Typlta. Část své sbírky pro galerii zapůjčili sběratelé umění Petr a Eva Zemanovi.

Čtěte také

Liberecký kraj: Odemykání Jizery vyvrcholí závodem na lodích a koloběžkách

Na Žluté plovárně ve Skále na Jablonecku se v sobotu od 10 hodin bude odemykat Jizera. Samotné odemčení se uskuteční ve 14.00 a ve 14.30 odstartuje tradiční závod dvojic Tamzpátky – od Žluté plovárny do Křížek na lodi a zpět na koloběžce.


Zámek Sychrov zve o víkendu na Velikonoční trhy.

Kalvárie, svíce, vzácná křtitelnice z roku 1607, řehtačky nebo klapačky jsou na velikonoční výstavě v Krkonošském muzeu v Jilemnici na Semilsku. Výstava poukazuje i na slovní hříčky, jejichž původ je spojený s těmito svátky.

Na výstavě v Jilemnici jsou i pomlázky, velikonoční jídelníček či dobové pohlednice. Najdete tam také ručně psanou modlitbu, oplatnice na pečení hostií z 19. století nebo kraslice z počátku 20. století.

Zámek Sychrov zve o víkendu na Velikonoční trhy. Budou spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé.

Královéhradecký kraj: Ve Dvoře Králové se koná Safariběh na pomoc nosorožcům

V zoo ve Dvoře Králové se v sobotu od 10 hodin zapojte do akce Safariběh, která nabídne tři typy tratí: 2, 5 a 10 km. Část výtěžku ze závodu bude věnována na podporu chovu nosorožců v zoo a na projekty pomáhající volně žijícím populacím nosorožců v Africe.

Zoo Dvůr Králové - mládě nosorožce dvourohého s matkou

Pardubický kraj: Velikonoční skanzen zažijete v Hlinsku

Ochutnávka tradičních velikonočních specialit, zookoutek, dekorativní dílny a kulturní program – to všechno je pro vás v neděli připraveno na zámku v Pardubicích.

Skanzen v Betlémě v Hlinsku připravil výstavu s názvem Velikonoce na Betlémě. V roubenkách najdete expozice připomínající tradiční obyčeje vztahující se k předvelikonočnímu období i samotným Velikonocům.


Východočeská galerie zahájila výstavu fotografií Luděk Vojtěchovský – Černobílé světy.

Dozvíte se například, proč měly neděle před Velikonocemi tak zvláštní názvy, neděle Kýchavná, Družebná nebo Pražná. Ale také zjistíte, jaké obyčeje provázely Velký pátek a Bílou sobotu. Případně co všechno mohou prozradit tradiční ornamenty na kraslicích.

Východočeská galerie zahájila výstavu fotografií Luděk Vojtěchovský – Černobílé světy. Shrnuje jeho tvorbu od studií v 70. letech do současnosti. Černobílé barvě je Vojtěchovský věrný celoživotně a snímky dělá zásadně klasickými fotoaparáty.

Olomoucký kraj: Intimní život zvířat představí výstava v Olomouci

Milování v přírodě, to je název nové výstavy v olomouckém vlastivědném muzeu. Ukazuje řadu zajímavostí z intimního života zvířat.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: V Brně začíná v neděli Velikonoční festival duchovní hudby

V šesti brněnských kostelech zazní reformační díla jako Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha nebo Mendelssohnovo oratorium Paulus. Jednou z největších zajímavostí letošního ročníku je belgický vokální soubor Graindelavoix.

Vydejte se o víkendu na hrad Bítov na Znojemsku. Láká na několik novinek. Do expozice přibyly například lovecké trofeje pocházející od barona Georga Haase a jeho manželky Olgy, kteří byli vášnivými lovci.

Hrad Bítov se tyčí nad Vranovskou přehradou

Moravskoslezský kraj: Do Fryštátu zavítá Napoleon

Zámek Fryštát v centru Karviné chystá v sobotu speciální program zaměřený na napoleonské války a empírový životní styl. Od 10 do 17 hodin budou na zámeckém nádvoří a v parku za zámkem připraveny ukázky výcviku dělostřelců, a to včetně ládování děla.

Dopoledne k zámku přes náměstí přijedou huláni za vřavy bojových bubnů. To vše si osobně prověří na místě sám Napoleon Bonaparte a vezme s sebou i svou manželku Josefínu. Přímo na zámku pak uvidíte divadelní příběh stylizovaný do doby empíru.


Divadlo loutek Ostrava bude v pátek a v sobotu hostit krajskou přehlídku dětských divadelních souborů Ostravská Lokálka.

Pěchotní srub MO-S5 Na Trati v těsné blízkosti dálničního sjezdu v Bohumíně na Karvinsku je po zimě opět otevřený. Památkově chráněný objekt spravují členové Klubu vojenské historie Bohumín, kteří ho už řadu let zvelebují. V jeho úpravách pokračovali také během zimní sezony. Srub je otevřen vždy o víkendech a státních svátcích od 14.00 do 18.00.

Divadlo loutek Ostrava bude v pátek a v sobotu hostit krajskou přehlídku dětských divadelních souborů Ostravská Lokálka. Nejlepší postoupí na celostátní přehlídku dětského divadla Dětská scéna 2017.

Život a dílo opavského rodáka a hudebního skladatele Arnošta Rychlého, který například zhudebnil řadu básní Petra Bezruče, teď najdete v opavském Obecním domě. Do výstavních prostor se přestěhovalo kompletní vybavení dvou pokojů z bytu, kde umělec žil. Návštěvníci uvidí i hudební nástroje, které používal.

Zlínský kraj: Boty a rukavice obra Drásala vám ukážou V Holešově

Památky v Holešově zahájí sezonu právě tuto sobotu noční prohlídkou, která začíná v 17.00 a potrvá do 22.00. Návštěvníci si mohou sami nebo s průvodci v kostýmech projít interiéry zámku, zámecké kovárny a kovářovy světnice, Šachovy synagogy a Černé kaple.

Čtěte také

Na zámku bude připraven i kulturní program. V historických sálech budou k vidění předměty z holešovského muzea včetně bot a rukavic obra Drásala. Program doplní jarmark na nádvoří, kde se děti budou moci například povozit na historickém kolotoči, vyzkoušet si střelbu z luku, stínání dračích hlav a prohlédnout si živá zvířata.

V zámecké kovárně budou připraveny tvůrčí dílny pro malé i velké, hrát bude cimbálová muzika. Provádět se bude kovářskou jizbou i dílnou, kde umělecký kovář rozpálí výheň a představí černé řemeslo.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu