Vladimír Sobotka se narychlo vrací do NHL, v St. Louis dohraje zbytek sezony

Po třech letech v KHL se Vladimír Sobotka vrací do zámoří. Devětadvacetiletý centr ukončil smlouvu v Omsku a odletěl do St. Louis, kde se zapojí již do závěru základní části soutěže i následného play-off. Probíhající sezonou zároveň Sobotkovi v Americe vyprší kontrakt stanovený v roce 2014 arbitráží. V St. Louis se však upíše novou smlouvou na tři roky. Ta mu v souhrnné výši zaručuje 10,5 milionu dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník St. Louis Vladimír Sobotka se raduje z gólu

Útočník St. Louis Vladimír Sobotka se raduje z gólu | Zdroj: Reuters

„Samozřejmě se moc těším, je to pro mě opět nová výzva. Hned po příletu mě čeká setkání s trenérem i manažerem týmu, nicméně jsem připraven ihned naskočit. Není to jednoduchá situace, kluci v St. Louis celý rok bojují o play-off a v případě mého nástupu prakticky někoho o místo v sestavě připravím. Hokej však podobné situace přináší a já věřím, že budu schopen týmu pomoct,“ řekl Vladimír Sobotka

Podle deníku St. Louis Post-Dispatch prošel Sobotka ve čtvrtek zdravotní prohlídkou, ale zatím není jisté, jestli se hned na ledě Hurricanes zařadí do sestavy. Nastupovat má s číslem 71, protože jeho bývalou sedmnáctku nosí na dresu Jaden Schwartz.

Start hráčů NHL v Koreji není úplně vyloučen. Pomoct by mohl i postoj hvězd

Číst článek

Sobotka opustil NHL v roce 2014 a zamířil do Omsku do KHL, když se nedohodl se St. Louis na nové smlouvě a podepsal naopak tříletý kontrakt s Avangardem údajně na čtyři miliony dolarů ročně. V srpnu mu pak arbitráž v NHL přiřkla jako chráněnému volnému hráči roční kontrakt s Blues na 2,725 milionu dolarů a právě ten nakonec naplní až ve zbytku tohoto ročníku.

Sobotka se už snažil o návrat do St. Louis před toto sezonou, ale Omsk trval na tom, aby naplnil smlouvu. Omsk vypadl ve čtvrtfinále play off a Sobotka se v minulých dnech dohodl na ukončení posledních dnů kontraktu, aby mohl zamířit do NHL.

Účastník zářijového Světového poháru v Torontu a dvou mistrovství světa figuroval v plánech trenéra české reprezentace Josefa Jandače i pro květnové mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem, ale místo toho jej čekají boje o Stanleyův pohár.

Z KHL mohl kdykoli odejít

Odchovance Třebíče draftoval v roce 2005 ve čtvrtém kole na 106. pozici Boston, kam zamířil Sobotka o dva roky později z extraligové Slavie. Blues jej získali v červnu 2006 za práva na obránce Davida Warsofského. V NHL sehrál za sedm sezon celkem 381 zápasů a připsal si v nich 123 bodů za 35 branek a 88 asistencí. Ve 40 duelech play off přidal 12 bodů za tři trefy a devět přihrávek.

V KHL nasbíral za tři roky ve 156 duelech včetně play off 116 bodů za 41 gólů a 75 asistencí. Podle St. Louis Post-Dispatch Sobotkův tříletý kontrakt v KHL obsahoval klauzuli, která by mu dovolovala po každé sezoně odejít.

Před touto sezonou se rozhodl pro návrat do St. Louis, Blues s ním počítali v září do tréninkového kempu, ale pak se zjistilo, že kvůli ekonomické krizi v Rusku byl kontrakt předělán a platná klauzule z něj vypadla. A vyplatit se z kontraktu údajně částkou ve výši tří milionů dolarů nedávalo Sobotkovi smysl, protože by hrál sezonu 2016/17 prakticky zadarmo, jak uvedl St. Louis Post-Dispatch.

Sobotka se tak po Světovém poháru vrátil do Omsku a na návrat do NHL si musel počkat. V St. Louis se těší, že vedle produktivity uplatní znovu své ceněné schopnosti na vhazování a i ve hře v oslabení. Bude také vítanou náhradou za útočníka Robbyho Fabbriho, pro něhož po operaci kolena skončila sezona.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme