Babiš kandidáta na prezidenta nemá, Stropnický bude volební lídr v Praze

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebude členům hnutí předkládat jméno kandidáta na prezidenta. ANO prezidentského kandidáta vybere ve vnitrostranickém referendu, jehož termín ještě není stanoven. Ministr obrany Martin Stropnický, o jehož možné kandidatuře se mluví, podle Babiše o kandidaturu zájem nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm pražského ANO, Martin Stropnický a Andrej Babiš

Sněm pražského ANO, Martin Stropnický a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

"Bude lídr naší kandidátky v Praze, to je to nejdůležitější," řekl Babiš v rozhovoru pro server info.cz.

"Já určitě žádného kandidáta na prezidenta za nás dávat nebudu. Ze stávajících kandidátů uvidíme, jak to dopadne a co řeknou členové našeho hnutí," řekl Babiš. Pokud by Stropnický do boje o Hrad šel, musel by si podle Babiše sehnat peníze, protože hnutí má dluhy, a navíc potřebuje peníze do sněmovních voleb.

Šéf Drahošovy volební kampaně: S Rathem nemám nic společného

Číst článek

Také v sociální demokracii rozhodne o případné podpoře některého kandidáta vnitrostranické referendum. ČSSD nemá vyjasněný postoj k opětovné kandidatuře Miloše Zemana. Lidovci asi vlastního kandidáta nominovat nebudou. Jejich favoritem by pravděpodobně byl bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, jehož kandidatura se ale nezdá pravděpodobná.

Kromě současné hlavy státu se jako kandidáti na prezidentský úřad zatím přihlásili i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek. Zájem o účast ve volbách projevil také bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl či aktivistka Jana Yngland Hrušková. Kroměřížská výzva navrhuje také europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme