NATO se v Sýrii neangažuje, řada spojenců ale útok USA podpořila, říká Jiří Šedivý

Skoro šest desítek raket Tomahawk dopadlo nad ránem na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu. Střely s plochou dráhou letu odpálily Spojené státy do míst, odkud startovala v úterý letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún.

Podle amerického ministerstva obrany Jamese Mattise tomahawky na základně zasáhly několik cílů, včetně startovací dráhy, čerpací stanice i letadel. Libanonská televize uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letounů. Podle syrské státní tiskové agentury obětí útoku USA se stalo devět civilistů včetně čtyř dětí.

Severoatlantická aliance zatím nezaujala oficiální postoj k tomuto útoku, nicméně řada spojenců tento krok individuálně a jednotlivě jednoznačně podpořila. Alespoň to říká velvyslanec České republiky při NATO Jiří Šedivý, podle kterého se NATO v současném stavu v Sýrii neangažuje.

Čtěte také

„Útok měl být překvapivý… Je to v zásadě krok, který ukazuje, že nová americká administrativa je rozhodnutá udržet určité meze chování režimu Bašára Asada,“ dodává s tím, že jde o konflikt, ve kterém se angažují někteří z klíčových spojenců jednotlivě.

Nepředvídatelná zahraniční politika

Cílený útok nařídil Donald Trump, který rovněž vyzval k ukončení krveprolití v Sýrii. Americká zástupkyně v OSN přitom před několika dny uvedla, že Spojené státy nepovažují odstranění syrského prezidenta za pilíř své politiky v Sýrii.

„Pravděpodobně se jedná o rozpor, mezitím se ale stala podstatná věc – chemický útok,“ vysvětluje komentátor Jan Fingerland s tím, že podstatná byla i pobouřená slovní reakce Donalda Trumpa. „Vznikla otázka, zda ostrá slova doprovodí ostrým gestem. To se stalo,“ dodává.

Zároveň podle něj panují obavy, zda Trumpova zahraniční politika je a bude nečitelná a nepředvídatelná. To ovšem bude možné říci nejdříve za půl roku. „V případě Sýrii je možné, že to nebyla jeho záležitost, že jednal na radu některých lidí z oblasti armády a diplomacie,“ vysvětluje.

autor: všt
Spustit audio