Petr Honzejk: ČSSD připomíná loď blížící se k útesu

7. duben 2017

Nesourodé skupiny lidí mohou udržet pohromadě v zásadě dva motivy. Buď odpor ke společnému nepříteli, nebo naopak vidina koláče tak velkého, že se z něj nakrmí všichni do sytosti. Pokud ani jeden z motivů nefunguje, nesourodá společenství se začnou rozpadat.

Dobře je to vidět na současné ČSSD. Ta vždy byla nesourodou stranou. Členové se velmi zhruba dělí na národní konzervativce pokukující na Východ na straně jedné, a proevropské levicové liberály na straně druhé.

Historicky obě skupiny držel pohromadě buď společný odpor proti pravicovým vládám, nebo naopak společná konzumace moci. Teď tmel obojího typu mizí a strana se drolí.

Volební preference nasvědčují tomu, že ČSSD zůstane po říjnových volbách daleko za vítězným Andrejem Babišem. Poslaneckých mandátů bude méně než nyní, mocenský koláč bude malý, pokud vůbec nějaký. A tak se každý začíná zařizovat podle svého.

Jeroným Tejc, který se ještě na brněnském sjezdu pokoušel stát prvním místopředsedou, už nechce za ČSSD kandidovat a říká, že zcela odchází z politiky. Následuje tak dalšího z kritiků Sobotkova vedení – bývalého jihomoravskéh hejtmana Michala Haška.

38. sjezd ČSSD v Praze, Jeroným Tejc

„Domácí zabíjačky“ v přímém přenosu

Podobně se zachovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která navíc odchod doprovodila invektivami na adresu současného vedení sociálních demokratů. Nejasné jsou záměry jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. A dalo by se pokračovat dalšími jmény. Řada významných členů už zkrátka nevidí v ČSSD perspektivu a hlasují nohama.

Zdálo by se, že odchodů nemusí Sobotkovo vedení želet. Prakticky všichni, kdo vysokou oranžovou politiku opouštějí, mají blízko k Miloši Zemanovi, takže to vypadá jako definitivní vítězství sobotkovců.

Ovšem popravdě je to hodně ošidné vítězství. Levicové voliče, kteří zhusta patří k obdivovatelům Miloše Zemana, může takový vývoj jen znejistět: Proč by měli volit stranu, která příznivce jejich idolu vypuzuje? Ne, to z pohledu volebního výsledku ČSSD nevypadá dobře.

K dovršení všeho se ti, co ve straně zůstávají, začínají hádat mezi sebou. V Praze probíhá drsný souboj o volitelná místa na kandidátkách, kterých bude zřejmě méně než v posledních volbách - jeho obětí je zatím například ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Miloslav Ludvík

V dalších regionech, například ve středních Čechách, je taktéž rušno. To je možná pro ČSSD ještě větší problém než odchody zemanovců. Český volič obecně nerad volí rozhádané strany, natož partaje, ve kterých probíhají „domácí zabíjačky“ v přímém přenosu.

Hrubě řečeno - ČSSD začíná poněkud připomínat loď blížící se k útesu. Někteří vyskakují a ti, co zůstávají na palubě, se přetahují o náklad. Jak to dopadne, nevíme. Je ale jisté, že v takové situaci se kapitánovi těžko kormidluje a pravděpodobnost fatálního nárazu se každým dnem zvyšuje.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio