Kdo útočil ve Stockholmu, není stále jisté. Policie pátrá po možných komplicích zadrženého Uzbeka

Švédští vyšetřovatelé se domnívají, že ve Stockholmu v pátek útočil 39letý muž z Uzbekistánu. Podle policistů nic nenasvědčuje tomu, že by zatkli špatnou osobu. Kromě toho oznámili, že ve voze, kterým řidič najel do lidí, objevili podezřelé zařízení. Není ale jisté, zda jde o bombu. Policie také pátrá po případných komplicích údajného útočníka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník vjel kamionem do budovy obchodního centra Åhlens na nákupní třídě Drottninggatan ve čtvrti Norrmalm

Útočník vjel kamionem do budovy obchodního centra Åhlens na nákupní třídě Drottninggatan ve čtvrti Norrmalm | Zdroj: Reuters

„Nic nenasvědčuje tomu, že máme nesprávnou osobu. Naopak, s postupujícím vyšetřováním se podezření posiluje," uvedl šéf švédské policie Dan Eliasson. Policie nyní studuje mobilní telefon a profily na sociálních sítích podezřelého. V sobotu provedla několik razií. Podle zdrojů agentury Reuters vyšetřovatelé prohledávali byt na předměstí hlavního města.

Muž z Uzbekistánu s policisty zatím nemluví. Vyšetřovatelé nevědí, zda byli do atentátu zapleteni ještě další lidé, nic ale nevylučují.

Eliasson proto lidem doporučil, aby byli dál obezřetní a dbali pokynů strážníků. Snažil se také ujistit, že jsou na to, aby zabránili případným dalším hrozbám dobře připravení a vycvičení.

Zatím není jasný ani motiv podezřelého. „Co zamýšlel, nevíme," dodal Eliasson. Vyšetřovatelé zkoumají telefon zatčeného muže a jeho profily na sociálních sítích.

Vyšetřovatelé také oznámili, že jméno pravděpodobného pachatele útoku se již dříve objevilo ve zprávě švédských tajných služeb. Nefiguroval ale v žádném aktuálním vyšetřování. Totožnost mrtvých zatím policisté nezveřejnili, protože ji ještě nemají potvrzenou.

Na sedadle řidiče nákladního auta, které bylo ukradené místnímu pivovaru a se kterým útočník najel do lidí, pak policisté našli podezřelé technické zařízení. Zda je o bombu, jak dříve spekulovala švédská média, ale nedokáže říct. Předmět je prý potřeba prozkoumat.

Útok ve Stockholmu ani jiné útoky z poslední doby neměly podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vazby na to, co se odehrává v Česku. „Průběžně konzultujeme bezpečnostní situaci," řekl Sobotka. Zpravodajci však podle něj nepřišli s doporučeními nebo indiciemi, které by odůvodňovaly zvýšení bezpečnostních opatření v Česku.

Smutek, květiny a vlajky na půl žerdi

Vlajky na vládních budovách ve Stockholmu jsou na půl žerdi a zůstanou stažené až do pondělí. Z místa útoku už zmizely zátarasy a lidé tam pokládají květiny. Svůj soucit přišla vyjádřit i švédská korunní princezna Victoria.

Švédský premiér Stefan Löfven si prohlíží květiny za oběti útoku nedaleko místa činu ve Stockholmu | Foto: Reuters

„Zaplavil mě hluboký smutek a prázdnota, ale musíme najít sílu. S něčím takovým nesouhlasíme a chceme tomu jednotně vzdorovat. Švédská společnost je založená na vysoké důvěře, solidaritě a soudržnosti. Vyjdeme z toho nějakým způsobem posílení,“ řekla princezna Victoria.

Také dopravní situace se v metropoli vrací k normálu, i když švédská vláda posílení dalších bezpečnostních opatření nevylučuje.

„Ještě uvidíme, jestli švédská vláda bude muset přijmout nějaká další opatření. V noci jsme měli jednání a rozhodli jsme, že zpřísníme kontroly na všech našich hranicích," uvedla vicepremiérka Isabella Lövinová.

Útok ve Stockholmu

Při pátečním útoku na rušné nákupní třídě přišli o život čtyři lidé, dalších 15 utrpělo zranění. Deset z nich je ještě v nemocnici, mezi nimi jedno dítě.

Auto vjelo do budovy obchodního centra Åhlens na nákupní třídě Drottninggatan ve čtvrti Norrmalm v pátek odpoledne. Policie poté zadržela muže, který se k činu přiznal. Jak v sobotu uvedl šéf švédských vyšetřovatelů, jde o 39letého muže z Uzbekistánu.

Podezřelý z útoku ve Stockholmu je Uzbek s vazbami na Islámský stát, tvrdí švédská média

Číst článek

Švédský deník Aftonbladet dříve zveřejnil mapu, jak se útočník dostal z centra Stockholmu na předměstí, kde ho policisté zadrželi. Pokusil se prý ujet metrem, které nestihl. Použil proto vlak na letiště, kde pak přestoupil na autobus. Krátce poté, co vystoupil, ho poznal svědek, který zavolal policii.

Šéf švédské policie Dan Eliasson také na sobotní tiskové konferenci uvedl, že existuje jasná podobnost mezi tímto atentátem a nedávným útokem v Londýně, kde 52letý muž najel autem do lidí na Westminsterském mostě. U budovy britského parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Zemřelo celkem pět lidí.

Lidé kladou květiny za oběti útoku nedaleko místa činu ve Stockholmu | Foto: Reuters

ČTK, Marie Machytková, Martin Balucha, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme