Britský ministr zahraničí nepojede do Ruska. Návštěvu Moskvy zrušil kvůli situaci v Sýrii

Britský ministr zahraničí Boris Johnson zrušil v sobotu návštěvu Moskvy plánovanou na pondělí. Důvodem je rostoucí napětí okolo Sýrie. Johnson v prohlášení uvedl, že jeho prioritou budou nadcházející rozhovory s jeho protějšky ze skupiny největších vyspělých ekonomik G7 o Sýrii a pokračující ruské podpoře syrského prezidenta Bašára Asada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson | Foto: Reuters

Rozhodnutí britského ministra zahraničí Borise Johnsona přichází den poté, co Spojené státy bombardovaly syrskou leteckou základnu, odkud byl podle Západu veden úterní útok chemickými zbraněmi na Chán Šajchún.

USA připisují útok, při kterém zahynulo asi 80 lidí, syrské vládě. Damašek to popírá. Rusko proti americkému zásahu ostře protestovalo a vinu syrské vlády nemá za prokázanou.

„Odsuzujeme pokračující ruskou obhajobu Asadova režimu i po útoku chemickými zbraněmi na nevinné civilisty," uvedl Johnson v prohlášení, z nějž citoval britský deník The Guardian.

Moskvu šéf britské diplomacie vyzval, aby činila vše pro dosažení politického řešení syrské krize a spolupracovala se zbytkem mezinárodního společenství tak, aby se „šokující události uplynulého týdne už neopakovaly".

Tichý kat sarin. K zabití člověka stačí kapička o velikosti dírky od špendlíku

Číst článek

Podle britského tisku je to už podruhé, co Johnson cestu do ruské metropole odložil. Rozhodnutí bude ruská strana nejspíš vnímat jako urážku, neboť ještě v pátek avizovala, že se na Johnsonovu návštěvu připravuje, napsal deník The Daily Telegraph.

Johnson se měl v Rusku setkat s šéfem tamní diplomacie Sergejem Lavrovem, ruskými aktivisty a britskými podnikateli. Posledním ministrem zahraničí, který navštívil Rusko, byl v roce 2012 William Hague. V úterý má zahájit dvoudenní návštěvu Ruska americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Sergej Lavrov na konferenci v Mnichově | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme