Výbuch v křesťanském kostele v Egyptě zabil nejméně 27 lidí. Papež se modlí za mrtvé a zraněné

Egyptem otřásla v neděli dopoledne exploze, oznámily to egyptská televize a státní agentura. Na místě je nejméně 27 mrtvých a 78 zraněných. K výbuchu došlo při mši v kostele koptských křesťanů Mar Girgis ve městě Tanta vzdáleném asi 96 kilometrů severně od Káhiry. Příčina neštěstí zatím není známá, k incidentu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypťané přícházejí před křesťanský kostel v Tantě, kde došlo v neděli k explozi

Egypťané přícházejí před křesťanský kostel v Tantě, kde došlo v neděli k explozi | Zdroj: Reuters

K tragédii došlo jen týden před oslavami Velikonoc a zároveň v době před návštěvou papeže Františka v Egyptě, která je podle informací Reuters plánovaná na konec měsíce.

Papež už v reakci na výbuch v Tantě vyjádřil hlubokou soustrast svému bratru, patriarchovi Tavardosovi II., koptské církvi a celému drahému egyptskému národu. Řekl také, že se modlí za mrtvé a zraněné při útoku a prosí boha, aby změnil srdce těch, kdo šíří teror, násilí a smrt.

Egypt hlásí další explozi spojenou s kostelem. V Alexandrii zemřeli dva lidé, výbuch v Tantě má přes 20 obětí

Číst článek

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je veskrze pokojné. Vyskytují se pouze ojedinělé případy napětí, především ve venkovských oblastech.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. K útoku se tehdy přihlásil Islámský stát.

ČTK, Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme