Prezident Sísí zavede v Egyptě kvůli útokům na kostely výjimečný stav

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedělním televizním projevu oznámil, že po atentátech na dva křesťanské kostely zavede v zemi na tři měsíce výjimečný stav. Nejdřív ale podle něj musí vláda podniknout příslušné právní a ústavní kroky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí | Foto: Kremlin.ru

Sísí ohlásil také další bezpečnostní opatření. Jejich povahu ale podle agentur neupřesnil. Krátce předtím nařídil okamžité nasazení armády - vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi.

Při atentátech ve městě Tanta a v Alexandrii zahynulo podle nejnovější bilance nejméně 44 lidí, dalších zhruba 100 bylo zraněno.

K útokům, spáchaným tři týdny před chystanou návštěvou papeže Františka v Egyptě a na úvod velikonočního týdne, se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil takzvaný Islámský stát (IS). Radikálové také varovali před dalšími útoky.

K útokům v Egyptě se hlásí Islámský stát. Atentátníci zabili celkem 43 lidí, víc než 100 zranili

Číst článek

Sobotka kondoloval egyptskému premiérovi

Český premiér Bohuslav Sobotka v neděli kondoloval předsedovi egyptské vlády Šarífu Ismaílovi. „Důrazně odsuzuji tyto kruté a zavrženíhodné násilné teroristické činy, jejichž cílem je šířit strach a přinášet zkázu věřícím pokojně oslavujícím náboženské svátky, a zároveň demonstrovat sílu hanebných teroristických organizací,“ napsal Sobotka. Kondolenci si můžete přečíst na stránkách české vlády.

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je veskrze pokojné. Vyskytují se ovšem i ojedinělé případy napětí, především ve venkovských oblastech.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (IS), který si obvykle přisvojuje fundamentalisticky motivované atentáty.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme