Dávkovaná klaustrofobie. Streamová Pěstírna je poctivý thriller, který zklame až na samém konci

Nová krátkometrážní série sleduje Vojtěcha Johaníka na tři měsíce zavřeného v podzemí s dvoumetrovým ranařem a trojicí asijských imigrantů. Je to ve své podstatě vlastně taková reality show Poslední trosečník, jenom se u toho pěstuje konopí a nikdo nemá jistotu, že se ven dostane živý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze seriálu Pěstírna

Ze seriálu Pěstírna | Foto: Stream.cz

Stream se ve své tvorbě neustále snaží prozkoumávat nové možnosti internetové zábavy. Oblíbené lobbistické mockumentary Kancelář Blaník oslaví v dubnu už tři roky vysílání, šestidílné vztahové drama Semestr, ve kterém se děj odehrával na desktopech počítačů hlavních postav, se zase stalo hitem mezi diváky a kritiky na konci loňského roku. V projektu Pěstírna si teď televize vyzkouší, jak zafunguje thriller na pokračování.

Hororové vraždění za zvuku intenzivní hudby. Sci-fi Život je hloupost, kterou si užijete

Číst článek

Protagonista 10dílného příběhu Ondřej (Vojtěch Johaník) dostane nabídku, kterou doslova nemůže odmítnout. Když se na tři měsíce nechá zavřít do podzemní pěstírny konopí jako nový „zahradník“, zmizí mu část jeho milionového dluhu z growshopů.

Venku kromě vyděšené přítelkyně (Judit Bárdos) nenechá nikoho, komu by na jeho existenci kdovíjak záleželo, a dobrovolně přijme práci, která zahrnuje zabarikádovaný bunkr, buzeraci ze strany hromotluka (Martin Hub), který se jako jediný může spojit s venkovním světem, a sdílení omezeného prostoru s nepříliš přátelskými Vietnamci (Karel Hung, Hany-Huong Thanh Duong a Martin Bao), kteří se z nějakého důvodu nemohou dočkat konce své tříměsíční šichty.

Ze seriálu Pěstírna | Foto: Stream.cz

Klaustrofobní thriller, jak tvůrci Pěstírně přezdívají, obsahuje všechno, co se od žánru (a obecně od dlouhodobějšího pobytu v stísněném prostoru) očekává – panické stavy, halucinace, noční můry, mezilidské spory, vztahovou ponorku i trochu toho kýženého naturalistického násilí.

Výsledný pocit stísněnosti a lehkého drogové rauše, který se poměrně brzy přenáší i na diváka, pak podmiňuje hlavně psychedelická disco hudba Mojmíra Měchury, kamera Jakuba Ševčíka a autentické prostory plně funkční pěstírny s dvanácti sty rostlinami technického konopí. Motiv táhnoucího se trápení hlavních postav se pak opakuje jako červené okénko z kalendáře i v titulku seriálu.

I když se seriál zabývá psychickou reakcí člověka na extrémní životní podmínky, upřednostňuje důsledky samotné situace před vlastní psychikou jednotlivých postav. Johaníkova postava tak po celých 9 dílů zůstává mamlasem, který dostal možná o trochu víc, než si ve skutečnosti zasloužil, a u Huba se jen dále rozvine jeho prvoplánová zápornost. Pravá tragédie se přitom odehraje mezi vedlejšími rolemi Vietnamců, kteří pouze chtěli v Čechách najít lepší život.

Ze seriálu Pěstírna | Foto: Stream.cz

Andy Fehu ve svém scénáři poukazuje na reálné praktiky ilegálních pěstíren, které využívají například neregistrované osoby k doslova otrocké práci. Vyplácí se mu přitom sázka na méně známé obsazení, které má svůj nepopiratelný podíl na povšechném realistickém vyznění celé série.

PĚSTÍRNA
thriller
ČR, 2017, 9×13 min
Režie a scénář: Andy Fehu
Hrají: Vojtěch Johaník, Martin Hub, Karel Hung, Hany-Huong Thanh Duong, Martin Bao, Judit Bárdos
Hodnocení: 60 %

Dopustí se ale i pár neodpustitelných rozhodnutí, jakým je vycpávkový díl z pohledu Bárdos, který jen oddaluje cliffhanger z předcházejícího dílu, obsažení dějové linky s nejasným pohlavím jedné z postav, která se následně prozradí přehnanou reakcí při setkání s myší, nebo třeba ošizený konec, který snad nemá diváka po 10dílné emoční investici naštvat, ale cíleně v něm vyvolat touhu po další sérii. Snad.

Stream v uplynulých dnech poutal na seriál minutovými klipy, které se 13. dubna – tedy příhodně na Zelený čtvrtek – spojí v takzvaný nultý díl, který následující děj uvádí do kontextu. Každý čtvrtek pak přibude nová epizoda, celkem jich bude devět.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme