Ruská ambasáda v Londýně vede „twitterovou válku“ před schůzkou ministrů zemí G7

„Ruská ambasáda v Londýně zveřejnila o víkendu na svém oficiálním twitterovém účtu řadu provokativních vzkazů,“ všímá si britský deník Telegraph.

V jednom z nich dokonce varovala před vypuknutím „konvenční války“, pokud by dnešní a zítřejší setkání ministrů zahraničí nejvyspělejších zemí světa G7 zaujalo vůči Moskvě zvlášť ostrou linii. Vzkazy jsou podle Telegraphu jasnou reakcí na článek britského ministra obrany Sira Michaela Fallona ve včerejším nedělníku Sunday Times. Ministr v něm označil Rusko za hlavního viníka syrského chemického útoku z minulého týdne.

„Pokud dají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ultimátum, může být výsledkem válka šašků, válka múz, válka konvenční – anebo rovnou mix všech tří dohromady,“ vzkázalo velvyslanectví. Britské ministerstvo zahraničí podle Telegraphu nijak nereagovalo. Zdroj blízký britské diplomacii se pouze omezil na prohlášení, že londýnské velvyslanectví Ruska v minulosti napsalo řadu silně provokativních komentářů, které nikdy k ničemu nevedly.

Odveta za kritiku Asada

Britský ministr obrany Michael Fallon ve svém článku zdůraznil, že Moskva by měla zastavit syrského prezidenta Bašára Asada. Připomněl, že právě Rusové na začátku svého angažmá v Sýrii vzali na svá bedra zodpovědnost za likvidaci tamního arzenálu chemických zbraní, nejnovější válečný zločin jde tedy i na jejich vrub.

„Rusko je nepřímo zodpovědné za smrt každého civilisty z minulého týdne. Prezident Putin musí donutit Asada, aby definitivně zlikvidoval svůj arzenál a zapojil se do mírového procesu pod taktovkou OSN,“ píše britský týdeník Sunday Times.

Provokativní tweet ruské ambasády v Londýně

Londýnské velvyslanectví Ruska si také vzalo na mušku šéfa britské diplomacie Borise Johnsona za to, že odvolal dnešní plánovanou schůzku se svým protějškem Sergejem Lavrovem. Podle tweetu z ambasády je „ostudné“, že Johnson „není schopen obhájit postoje Západu“ během bilaterálního rozhovoru.

Trumpův pudl

Britský ministr zahraničí měl odletět do Moskvy včera večer, ale po telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem cestu zrušil a prohlásil, že později v tomto týdnu vše v Moskvě zařídí jeho americký kolega.

Místo toho Johnson zamíří na schůzku skupiny G7 do Itálie, kde se ministři zahraničí pokusí shodnout na výzvě adresované Vladimiru Putinovi, aby stáhl vojska ze Sýrie a přestal podporovat Asada. Podle Telegraphu je Johnson po letech prvním ministrem, který zrušil plánovanou cestu do Ruska a informoval o tom pouze online vzkazem.

Skupina G7, která se schází dneska v Itálii, se až do roku 2014 jmenovala G8 a zahrnovala i Rusko. Od anexe Krymu je ale Rusko vyškrtnuto a scházejí se pouze Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Británie a Spojené státy. Johnson za své rozhodnutí sklidil ostrou kritiku i doma. Šéf liberálních demokratů Tim Farron prohlásil, že ministr je jen „Trumpovým pudlem“ a že svůj itinerář si nechává „organizovat za velkou louží“.

autor: rma
Spustit audio