Microsoft končí s podporou Windows Vista. „Nic tragického, systém se příliš nepovedl,“ říká IT analytik

11. duben 2017

Končí podpora operačního systému Windows Vista. Uživatelé by podle Microsoftu měli přejít na novější verzi systému, protože jinak se vystavují bezpečnostnímu riziku. Co to v praxi pro uživatele znamená? A proč byl systém Windows Vista neoblíbený?

To, že se Microsoft loučí s Vistou není pro uživatele nic tragického. Alespoň to říká IT analytik Petr Koubský, podle kterého Windows Vista patří k operačním systémům, které se příliš nepovedly – bylo v něm příliš mnoho chyb, ovládání nebylo přehledné a kdo si ho nainstaloval, rád pak přecházel na jinou verzi.

Ukončení podpory pro uživatele v praxi znamená, že Microsoft pouze nebude pro operační systém Windows Vista nadále vyvíjet ovladače nových zařízení – uživatelé tak nezískají žádnou technickou podporu. „Mohou ho dále používat, ale jsou vydáni na pospas,“ vysvětluje.


Ukončení podpory označuje datum, kdy Microsoft přestane poskytovat automatické opravy, aktualizace nebo online technickou podporu.

Podobně Microsoft před třemi lety ukončil podporu Windows XP. Právě tento operační systém byl naopak velmi oblíbený. Zejména pro velké podnikové uživatele, kteří mají tendenci nepřecházet na jiné verze, pak znamená takové ukončení podpory vyšší náklady.

Windows 7? Microsoft musí být aktivní

Podpora novějších Windows 7 skončí v roce 2020. V tomto případě záleží především na Microsoftu, jakou cestu uživatelům zastaralého operačního systému nabídne – jestli bude poskytovat vyšší verzi zdarma, nebo za peníze. „U sedmiček bude muset Microsoft přistoupit aktivně, protože jejich uživatelů je obrovské množství,“ uzavírá Koubský

Ukončení rozšířené podpory operačních systémů Microsoftu

Windows XP – 8. dubna 2014
Windows Vista – 11. dubna 2017
Windows 7 – 14. ledna 2020
Windows 8 – 10. ledna 2023
Windows 10 – 14. Října 2025

autor: jch
Spustit audio