Jste nesmělí? Tři jednoduché rady psychologa, jak se zbavit potíží se seznamováním

10. duben 2017

Stačí udělat první krok a pak už to jde tak nějak samo. Jenže jak? Kde získat odvahu? S tím vám pomůže psycholog a supervizor Jan Kulhánek. Některé z jeho rad vám mohou připadat až banální. Ale zkuste se nad nimi zamyslet.

Představa, že na vás někde čeká ten pravý, je jen romantický mýtus. „Je to i trochu nepraktická představa,“ říká Kulhánek. Hrozí totiž, že si zbytečně necháte proklouznout spoustu báječných lidí, se kterými byste si určitě rozuměli. Co když vám ale unikají čistě jen kvůli vaší nesmělosti?

1. Hledejte příčiny své brzdy

„Nesmělí lidé mají největší problém zvládnout vlastní úzkost a strach. Ne nadarmo se říká, že strach zabíjí. A to i vaše rozhodnutí a city,“ říká Kulhánek. „Najděte brzdu, která vám brání jít do toho.“ Je důležité si zachovat pocit bezpečí, ale zároveň se snažit být otevřený a zajímat se o druhé s otevřenýma očima!

2. Neměňte svou podstatu

Ten, koho chcete potkat, vás přijme i s vašimi chybami. „Čím víc se snažíte být jiní, než doopravdy jste, tím spíš potkáte svůj úplný protějšek,“ varuje psycholog. Proto i když hledáte způsob, jak v sobě něco změnit a dodat si odvahu, „je třeba zůstat takovým, jakým ve svém základu doopravdy jste“. A s tím souvisí i třetí rada.

3. Ideální je kompromis

Ideální je, když si obě cesty jdou naproti. „V tom všem se nesmíte ztratit.“ Častou totiž nesmělý člověk po překonání obav z trapnosti a odmítnutí spustí gejzír. „Z nadšení z prvního kontaktu se provalí hráz a nesmělý mluví jen a jen o sobě. A pak si ani nevšimne, že ten druhý usnul nebo odešel.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio