První výprava do nitra Země. Japonci chtějí provrtat šest kilometrů zemské kůry

Vědci z Japonska se chtějí stát prvními lidmi, jimž se povede prozkoumat zemský plášť. Provrtají se proto několika kilometry zemské kůry až do vrstvy pod ní. Cílem výzkumníků je probádat složení Země, dozvědět se více o její historii a zjistit, jak hluboko se dají najít stopy života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď s vybavením pro mořské vrty

Loď s vybavením pro mořské vrty | Foto: Fotobanka Profimedia

„Přesné složení zemského pláště zatím neznáme. Viděli jsme jenom některé materiály z něj,“ popsal cíl expedice pro televizi CNN jeden z vědců Natsue Abe. Za ambiciózním plánem stojí japonská agentura JAMSTEC, která se zabývá výzkumem moří a oceánů. Projekt je spolufinancován také japonskou vládou, která doufá, že by jí větší znalosti o zemském plášti mohly pomoct lépe předpovídat zemětřesení.

'Musí regulovat škodlivé emise.' Státy USA žalují vládu za omezení ochrany životního prostředí

Číst článek

„V Japonsku máme sopky, zemětřesení a podobný typ přírodních hrozeb. Lidé chtějí vybavení na monitorování nebo analýzu, nevíme ale, jaké faktory použít,“ vysvětluje Abe.

Do pláště, který leží pod zemskou kůrou několik kilometrů, se vědci chtějí provrtat z lodě Chikyu. V současnosti se zvažují tři možná místa pro vrt – všechny z nich jsou v Tichém oceánu. Jedno je u Havaje, další u Kostariky a poslední u Mexika.

Vrták musí projít zhruba čtyřmi kilometry vody před tím, než se vůbec dostane ke dnu. Poté musí prorazit šest kilometrů zemské kůry. „Už jsme vrtali a vzali několik vzorků ze dna oceánu, ale jenom z jeho povrchu,“ upřesňuje Abe. Vrtání začne nejpozději v roce 2030. Před tím vědci ještě potřebuji vytvořit správnou technologii, jsou ale přesvědčeni, že projekt je životaschopný. „Pokud se provrtáme do zemského pláště, budeme znát celou historii Země,“ říkají.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme