V Praze zažil pískot i oslavy titulu hokejových mistrů světa. Bývalý brankář Králík slaví 65. narozeniny

Nejlepším českým hokejovým gólman byl Dominik Hašek, u těch československých se to už hodnotí hůř. Ale minimálně při posledním zlatu z mistrovství světa před pádem komunismu, to byl Jiří Králík. V úterý slaví 65. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý brankář Jiří Králík v roce 1980 na olympijských hrách v Lake Placid

Bývalý brankář Jiří Králík v roce 1980 na olympijských hrách v Lake Placid | Foto: Fotobanka Profimedia

Z Československé televize znělo: „To je radosti, kterou si střelec jel odtančit ke spoluhráči, který hokejové zlato z Prahy chytal doslova do rukou.“ Jiří Králík chytal do rukou nejen puky, ale také slavícího Jiřího Lálu, který dal poslední branku zlatého šampionátu v Praze v roce 1985. Králík pak slavil kromě titulu ještě cenu pro nejlepšího brankáře. Byl to jeho životní turnaj, přitom začátky v reprezentaci, jak vzpomínal, byly hodně těžké.

„Hráli jsme dvojutkání s Ruskem, bylo to na poháru Rudého Práva. Tehdy tam bylo Rusko, Švédsko, vždycky se hrála dvě utkání. Jirka Holeček chytal a prohráli jsme 1:4 a druhý den bylo v novinách, že nás Jiří Holeček nás zachránil od dvojciferné porážky se sbornou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý hokejový brankář Jiří Králík slaví 65 let

Holečkova pozice v reprezentační brance byla silná a na svojí šanci tak musel o osm let mladší Jiří Králík čekat. Navíc v zápasech v Praze, kde v klubové soutěži nastupoval za domácí Spartu právě Holeček, to bylo pro Králíka zvláštní prostředí, i když by se tam měl jako reprezentant Československa cítit jako doma.

„Myslím, že za dva dny jsem měl chytat já. Byla vyprodaná pražská sportovní hala, a hlasatel hlásil, že v bráně reprezentačního týmu nastupuje Jiří Králík z Dukly Jihlavy. Celá sportovní hala pískala, ta ikona není brance. Já jsem dostal také čtyři góly a vyhráli jsme 5:4. V žádném případě bych neřekl, že jsem se v tom období mohl výkonnostně vůbec přiblížit, ale takové byly začátky v reprezentaci,“ říká s velkou pokorou Jiří Králík, který v československé lize chytal za Gottwaldov a Jihlavu.

Právě s Duklou má dva tituly. Nejcennější medaile, kterou doma má, je z Prahy 1985, kdy na něj už domácí fanoušci neměli důvod pískat. Nejlepší gólman tehdejšího šampionátu dnes slaví 65. narozeniny.

František Kuna, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme