Petrohrad: město, kde si lidé pomáhají, i když to znamená podělit se o bolest

Nebývalou občanskou aktivitu prokázali v minulých dnech obyvatelé Petrohradu. Po výbuchu bomby v petrohradské podzemní dráze nastal chaos a úřady uzavřely celé metro, hlavní, a nenahraditelnou, tepnu veřejné dopravy. Tisíce obyvatel se ocitly daleko od domova. Byla zima, pršelo a foukal silný vítr – přesto město protknul duch solidarity, líčí situaci portál Moscow Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

. Lidé byli ochotni podělit se o své bolesti a poskytnout podporu těm, kdo ji potřebovali.

. Lidé byli ochotni podělit se o své bolesti a poskytnout podporu těm, kdo ji potřebovali. | Zdroj: Reuters

Petrohradský pozemní dopravní systém v součinnosti s taxislužbou, včetně služby Uber, zrušil jízdné. A vozil lidi domů zadarmo. Obyvatelé Petrohradu spojili síly, a v koordinaci s řidiči, a za přispění internetu, pomáhali lidem dostat se tam, kam právě mířili. A čerpací stanice jim poskytovaly pohonné hmoty. Opět zadarmo.

Zapojily se i malé provozovny. Kavárny a restaurace nabízely, do třetice zdarma, čaj a kávu těm, kdo na ulicích čekali, až se přežene ten nejhorší dopravní zmatek. Sociální sítě jako Facebook či ruský Vkontakte zahltily vzkazy od lidí, žijících či pracujících v městském centru. Právě oni nabízeli spoluobčanům v nouzi jídlo, pití či dokonce přenocování v bytech a kancelářích.

Co způsobilo tak vstřícné reakce? Koneckonců ještě před několika lety, kdy teroristické útoky ochromily Moskvu, oportunističtí taxikáři zvyšovali těm, kdo se potřebovali dostat domů, ceny do nebetyčných výšek, napsaly Moscow Times.

Časy se mění

Zaprvé, časy se změnily. Společnost - a to jak v Petrohradě, tak i jinde v Rusku – se stala přátelštější a otevřenější. Zrodila se řada místních občanských hnutí, zjednodušila se vzájemná koordinace.

Student z Petrohradu: Detektory kovu bomby neodhalily. Doufám, že nás vláda ochrání

Číst článek

A když jejich kampaně začaly přinášet konkrétní plody, ať už šlo o pomoc nemocným dětem či monitorování komunálních voleb, aktivisté si uvědomili, že jejich činnost může být účinná. Byla to i online komunikace, kterou tato hnutí využila při formování svépomocných skupin. Právě tento trend teď pomohl Petrohradu v době chaosu.

Obyvatelé jsou také, jak podotýkají Moscow Times, s Petrohradem spojeni mnohem emocionálnějším poutem, než je tomu v jiných ruských městech. Většina tamních protestních akcí je zaměřena na zachování lokálního historického dědictví a konkrétních památek.

Za zmínku podle Moscow Times stojí protesty proti stavbě mrakodrapu energetického gigantu Gazprom v centru města, či nová vlna demonstrací odsuzujících předání ikonické katedrály svatého Izáka do rukou ruské pravoslavné církve.

Výjimečné město

Nynější reakce Petrohradu byly podobné těm, které zavládly po teroristickém infernu v Paříži nebo v Bruselu. Tragické události lidi spojují. V městě na Něvě nezavládla žádná panika ani hněv. Mnozí obyvatelé, které ovládl smutek a strach, cítili potřebu pomáhat druhým. Lidé byli ochotni podělit se o své bolesti a poskytnout podporu těm, kdo ji potřebovali.

V neposlední řadě, Petrohrad je opravdu výjimečným městem. Je pověstný špatným počasím, je chudší než jeho potenciální konkurent, metropole Moskva. Jako bývalá carská metropole stále želí své zašlé slávy.

Květiny na památku obětí z petrohradského metra (Moskva). | Foto: Reuters

To vše vyvolává v jeho obyvatelích zvláštní směs lásky a nenávisti, inspirace a letargie, pýchy a deprese. Slunce, peněz a dokonce ani pracovních příležitostí není ve městě přehršel. Ale o to více času mají Petrohraďané na to, aby se věnovali sobě navzájem.

Petrohrad se pyšní unikátní identitou, v rámci Ruska zcela nevídanou. Jeho svébytnost přitahuje lidi z celého světa. Zkoumají ducha, který formuje „ruskou kulturní metropoli“. Nezaměnitelný charakter města se projevil i v posledních dnech, kdy si lidé v tragických chvílích navzájem pomáhali. Doufejme, že tohle občanské vzedmutí přetrvá i do budoucna – uzavírají Moscow Times.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.


Jana Šmídová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme