Francouzi se chystají na případné zvolení Le Penové

Ve Francii se blíží prezidentské volby a Francouzi se připravují na případnou noční můru v podobě zvolení Marine Le Penové, píše agentura AFP. Co když přece jen vyhraje? Vidina vítězství ultrapravicové političky, která slibuje zásah proti přistěhovalcům a zákaz homosexuálních manželství, znepokojuje spoustu lidí.

Přesto průzkumy stále naznačují to samé, tedy že ji v prvním kole 23. dubna podpoří každý čtvrtý volič, ale druhé kolo 7. května nevyhraje, ať už bude jejím soupeřem kdokoli. Průzkumy se však mýlily i v případě brexitu nebo zvolení Donalda Trumpa a každý třetí Francouz ještě neví, jak bude hlasovat.

V médiích se to jen hemží prognózami vítězství Le Penové. Levicový L’Observateur vydal zvláštní přílohu s názvem „Černý scénář prvních sta dní“. Desítky herců, zpěváků a dalších umělců se podepsaly pod úvodník listu Libération, který varoval, že „Národní fronta stojí na prahu moci“, a vyzýval k „vytvoření bašty proti Marine Le Penové ve jménu svobody myšlení a tvořivosti“. Mnoho umělců se nechalo slyšet, že se raději z Francie vystěhují, než by tam žili za vlády Le Penové. A stejně jako američtí odpůrci Donalda Trumpa pošilhávají po Kanadě.

Příprava na občanský odpor proti ultrapravici

Už před patnácti lety vyvolal politické zemětřesení ve Francii Marinin otec Jean-Marie Le Pen, když v prezidentských volbách postoupil do druhého kola, i když nakonec vyhrál Jacques Chirac. Známé osobnosti dnes mají podobné obavy. Francouzsko-mauretánský spisovatel Jean-Marie Gustave Le Clezio, který v roce 2008 získal Nobelovu cenu za literaturu, chce vrátit francouzský pas, jestli se prezidentkou stane Le Penová. Francouzský velvyslanec v Japonsku Thierry Dana zase nedávno napsal, že by odešel z diplomatických služeb.

Další, včetně učitelů a nevládních a lidskoprávních organizací, zase slibují aktivní odpor proti ultrapravicové vládě. Odborníci však připomínají, že zvolením Le Penové by hned nezavládl fašismus. Podobu budoucí vlády určí až červnové parlamentní volby a Národní fronta by v nich musela získat většinu. Bez ní by nenašla koaliční partnery a musela by se spokojit s kohabitačním uspořádáním, v kterém by měla hlava státu výrazně omezené pravomoci v zahraniční a bezpečnostní politice, uzavírá agentura AFP.

autor: gzb
Spustit audio