Archeopark v Pavlově zve do doby lovců mamutů. Lidé musí za exponáty pod zem

13. duben 2017
Česko – země neznámá

Na úpatí jihomoravské Pálavy, na okraji vesničky jménem Pavlov, se kdysi v dobách lovců mamutů rozkládalo pravěké sídliště. Archeologové proto okolí Pavlova systematicky prohledávají už více jak 100 let. Dlouho ale chyběly prostory, které by práci badatelů představily veřejnosti. A tak vznikl loni v Pavlově Archeopark.

Stavba zaujme už svým vzhledem. Je totiž z velké části zapuštěna v zemi, nad povrch vystupují jen některé její části. „Podoba naší budovy má dva důvody. Jsme totiž na území CHKO Pálava, a tak jsme chtěli, aby ideálně zapadla do krajiny s vápencovými výběžky. A pak také většinu vystavených předmětů našli archeologové několik metrů pod zemí, takže se návštěvníci dostanou přímo k místu, kde byly předměty původně uloženy,“ vysvětluje kurátorka Věra Hávová.

Právě situování Archeoparku přímo do místa archeologických nálezů je jednou z výjimečností expozice. „Skutečně jsme přímo na místě, kde lidé žili i pohřbívali své mrtvé. Například na konci expozice se návštěvníci dostanou na skládku mamutích kostí, kterou mohou vidět tak, jak ji archeologové vykopali,“ doplňuje Hávová.

Každá prohlídka začíná promítnutím krátkého filmu, kde lze načerpat všechny potřebné informace, které se hodí při prohlídce celé expozice. Ta seznamuje návštěvníky s historií archeologického výzkumu, s geologickými a přírodními podmínkami, s každodenním životem naších dávných předků, s antropologií, lovem, uměním, magií, rituály a pohřbíváním. Nechybí ani moderní technologie, které pomáhají lépe proniknout do doby před 30 000 lety. Pro děti jsou připraveny i interaktivní prvky.

Návštěvníci najdou v Archeoparku klasické vitríny i interaktivní prvky

Okolí Pavlova je na archeologické nálezy mimořádně bohaté, nedaleko byla kdysi nalezena i slavná Věstonická Venuše. Kopii slavné sošky mohou návštěvníci Archeoparku vidět samozřejmě také.

autor: hon
Spustit audio