Nacházíme se ve století kmenových buněk, tvrdí lékař. V čem nová léčba spočívá?

13. duben 2017

Tělo se bude léčit samo. To ve zkratce tvrdí teorie kmenových buněk. Je buněčná terapie léčbou budoucnosti? Jde o převratnou léčbu v ortopedii, při léčbě artrózy, zlepšení stavu po mrtvici i očním lékařství?

„Vždy mě bavilo objevovat něco nového a v medicíně se vždy objevují nové možnosti. K buněčné terapii jsem se dostal díky zaměření na dětskou onkologii. Je to fascinující oblast a 21. století je stoletím buněčných terapií,“ říká profesor Jaroslav Michálek.

Michálek je onkolog, pediatr, imunolog a především odborník v regenerativní medicíně a buněčných terapiích. Krom toho je také prezidentem Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii a držitelem Evropského patentu pro izolaci kmenových buněk z tukové a pojivové tkáně.

Při bunečných terapiích se podle lékaře snaží využít potenciál vlastních buněk našeho těla k hojivému efektu. Tělo se tak uzdraví vlastními buňkami.

„Stávající léčebné metody mají své uplatnění, ale pořád je tu prostor pro hledání nových metod, které budou efektivní a bezpečné,“ říká profesor.

Čtěte také

„V současné době máme nové nástroje, víme mnoho o transplantacích kostní dřeně, které už jsou běžnou metodou. U kmenových buněk se stále jedná o intenzivní výzkum, ale máme k dispozici už nějaké klinické aplikace,“ dodává. Výzkum nové léčby vždy musí nejprve probíhat v laboratoři, poté se testuje na zvířatech a až později se dojde k uplatnění u člověka. Poprvé se teorie dokonce testovala na koních.

Kmenové buňky myší

Napadlo to výzkumníky, kteří zkoumali a pěstovali buňky z odpadu po liposukcích. Zjistilo se, že vlastnostmi kmenových buněk je schopnost obnovy a diferenciace. Tedy že se kmenová buňka může přetvořit například do buňky svalové, kostní. nebo chrupavkové. „Buňky se v tělě orientují podle signálu například zraněných tkání,“ vysvětluje doktor.

„Všechny tyto buňky máme ve svém těle, ale nevyužíváme jejich potenciál. Jsou tu ale už náznaky, že se buněčné teorie dostávají do podvědomí lidí a ukázaly první léčebné výsledky,“ říká Michálek.

Jaroslav Michálek
Spustit audio