Nebezpečné kojenecké lahve s bisfenolem S

18. duben 2017

Kupujete kojenecké lahvičky s nálepkou „BPA free“ v domnění, že tím děťátku méně uškodíte? Bohužel v době plastové není možné se zcela vyhnout škodlivým látkám, a to ani v pomůckách určených našim nejmenším.


Příspěvky Meteoru 15. 4. 2017
01:30 Bisfenol S a nebezpeční plastů
10:40 Je možné utopit rybu?
17:37 Co nového ve světě faraonů
31:07 Chemie obyčejné myčky
38:33 Einsteinovi se v Praze nelíbilo
42:24 Bude to kluk, nebo holka?

Plasty jsou všude kolem nás. Problém je, že se z nich uvolňuje řada chemikálií, které negativně ovlivňují životní prostředí i zdraví lidí. Jednou z takových látek je bisfenol A (BPA), který se v minulosti používal například právě v kojeneckých lahvích. Jeho funkcí je tvrdit plast, aby držel pohromadě. Po prokázání jeho negativních vlivů na lidské zdraví se ale ve většině výrobků přestal používat.

Jenže látku bylo nutné něčím nahradit a jednou z náhrad se stal bisfenol S (BPS), aniž by byly detailně prozkoumány jeho negativní účinky. Zaměřit se na ně rozhodli v laboratořích České zemědělské univerzity v Praze. Zajímal je vliv bisfenolu S na prasečí buňky – vajíčka. Výsledek není potěšitelný.

Z bláta do louže

„Bohužel je to z bláta do louže. Zjistili jsme, že bisfenol S poškozuje savčí vajíčko snad ještě více než bisfenol A. Ovlivňuje negativně protein, který pomáhá při rozdělování dědičné informace. Z vajíčka pak nemůže vzniknout životaschopné embryo,“ uvedla v Meteoru Tereza Žalmanová z České zemědělské univerzity.

Kontejner na plasty v Brně

Vědci nechali prasečí vajíčka po dobu dvou dní vyvíjet se v roztoku, který jim vyhovuje a napodobuje prostředí v prasečím těle, ale přidali k nim navíc bisfenol S. Snažili se přitom otestovat několik různých koncentrací. Alarmující je, že k závažným poškozením vajíček došlo už při velmi nízkých koncentracích – takových, které byly naměřeny třeba v krevním séru u obyvatel Japonska.

Kde všude je bisfenol S? Nevíme

Můžeme se ale škodlivému bisfenolu S vyhnout? Asi těžko. Nevíme totiž přesně ani to, kde se s ním můžeme setkat. „Jsme s ním v kontaktu prakticky denně, je obsažen v penězích i účtenkách, poletuje v prachu, je ve vodách a samozřejmě je i v nás, jak bylo zjištěno v mnoha zemích,“ dodala Tereza Žalmanová.

Jestli je v určitém výrobku bisfenol S, se nedá zjistit většinou ani z etikety. I kdyby na ní bylo napsáno „BPA free“, neznamená to, že se ve výrobku nevyskytuje nějaký náhradník, který může být daleko škodlivější. „Bisfenolů je celá řada, známe i bisfenol AF nebo bisfenol F a u těch není vůbec prověřeno, jak mohou působit,“ uzavřela Žalmanová.

Co se týče bisfenolu A, tak ten se dlouhodobě používal v CD a DVD, v barelech na vodu, ve sportovních pomůckách a plastových příborech i dózách na potraviny. Najít ho ale můžeme i ve stomatologii, stavebnictví a elektronice.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio