Ohniště, zákoutí i lavička v keřích. Zahrada je koncept složený z detailů, říká zahradní architekt

17. duben 2017

Zahrada zobrazuje osobnost, intimní prostor majitele, existují ale i vzácné výjimky – když lidé vytváří mezi svými zahradami vrátka, aby jejich děti mohly procházet. A právě taková pomyslná dvířka do kouzelné zahrady se snaží otevírat zahradní architekt Ferdinad Leffler.

Zahrada je v určitém smyslu krajina, která na sebe váže atmosféru kolem nás – remízky a stromy. Pokud se ale nachází v satelitní zástavbě, tak na nic nenavazuje a utváří jakýsi mikrosvět. „Pak se musí dolovat ve vzpomínkách a v tom, co nám na zahradě bude dělat dobře,“ přibližuje Ferdinad Leffler různé přístupy k architektuře zahrad.

Kriticky nahlíží především na moderní triky jako oblíbené japonské javory v kulatém štěrku. Ty v kontextu japonské zahrady sice mohou vypadat dobře, to už ale neplatí pro satelitní zahrady – tam nemají nic společného s naším prostředím.

Čtěte také

Pokud se člověk dívá na zahradu jako na krajinu a zvolí si jedno téma, jeden celek a jednu atmosféru, tak by neměl udělat chybu. „Chce to koncept, přemýšlet, abychom na zahradě netrávili více času, než je zdrávo,“ vyzdvihuje.


Česká louka, český sad, to je to, co patří k nám a na čem se určitě dá stavět. Je potřeba se podívat se na to, v čem nám bylo dobře na babiččině zahrádce, a to zkusit znovu probudit.FERDINAND LEFFLER

Práce zahradního architekta je právě otevřít v lidech kouzlo zahrady. „Baví mne, když se mi podaří dvířka majitelům zahrad pootevírat, když je nacházejí,“ přiznává.

Musí přitom vynaložit určitou dávku psychologie, existují lidé, se kterými si nesedne, pak jsou ale ti, kteří chtějí hledat cestu, neřeší jenom dílčí části. Podle zahrady je také možné vypozorovat, zda je majitel detailista, nebo jednoduše je rád obklopen zelení.

Malá vodní plocha

A sluší zahradní architektuře dominanta? Zajímavá může být třeba lavička v keřích, která lehce prosvítá, naopak problém je 50 různých dominant, které spíše vzbuzují nervozitu, než aby uklidňovaly. „Momenty překvapení, zákoutí, kde můžete být sám se sebou, to mám velmi rád,“ říká.

zahrada

Především děti chtějí dovnitř do zahrady, rády objevují, a takové otevřené ohniště v zahradě je například něco jiného než grilování. Jako zastánce přírodní vody a jezírek také připomíná, že srdce zahrady je vodou jasně definované.

„Děti najednou v zahradě tráví více času, voda je život,“ uzavírá s tím, že zároveň je potřeba dbát o bezpečnost dětí.

autoři: lvb , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.