Jan Bednář: Britská premiérka ohlásila předčasné volby

18. duben 2017

Vyhlásit takzvané „bleskové volby“ v posledním roce funkčního období vlády bývalo dlouho výsadním právem britských premiérů. Mnozí z nich této možnosti využívali a obvykle po čtyřech letech, kdy zůstávali u moci, se tak pokusili překvapit své politické oponenty.

Tuto zvláštnost, kterou britský politický systém umožňoval, ale nedávno Británie opustila a připravovala se nyní na pevně stanovené pětileté vládní funkční období. Vzhledem k tomu, že poslední parlamentní volby se konaly v Británii v loňském roce, očekávalo se téměř s jistotou, že ty příští budou až na jaře roku 2020.

Náhle je ale všechno jinak a zdá se, že premiérka Mayová svým dnešním rozhodnutím překvapila úplně všechny, nejen parlamentní opozici a veřejnost, ale i poslance a představitele vlastní Konzervativní strany.

Ostatně dolní komora britského parlamentu bude ještě muset zítra, tj. ve středu, toto její rozhodnutí schválit. Co jí přimělo změnit tak náhle a v tak důležité věci názor?

Rozhodnou občané

Když dnes v Downing Street odůvodňovala své rozhodnutí, přiznala, že k němu dospěla teprve nedávno a po značném váhání. Až dosud vždy trvala na tom, že se příští volby uskuteční až v řádném termínu za čtyři roky. Tou naléhavou změnou jsou ale zřejmě obavy o úspěšné vyjednání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie.

Když britská premiérka v Downing Street odůvodňovala své rozhodnutí, přiznala, že k němu dospěla nedávno a po značném váhání

Opoziční politické strany podle premiérky Mayové nyní „hrají hry“, které mohou úspěch tohoto jednání ohrozit. A nejsou to jen opoziční politické strany v dolní komoře, velké překážky brexitu klade i Skotsko, dokonce i horní sněmovna britského parlamentu, sněmovna lordů, která nedávno jen velmi neochotně v této věci souhlasila s vládou.

Britská vláda proto podle slov premiérky postřebuje získat mandát, tedy důvěru a politickou podporu k rozhodnutím, která ještě bude muset učinit. Británie potřebuje jistotu, stabilitu a silné vedení, prohlásila premiérka Mayová. A tuto jistotu jí mohou poskytnout jedině předčasné volby.

Opoziční Labour Party už oznámila, že uspořádání předčasných voleb podpoří, i když zdůrazňuje, že možná bude hlasovat proti závěrečné dohodě o vystoupení Británie z Evropské unie. Podobný postoj zaujímají i liberální demokraté a skotští nacionalisté.

Všechny britské opoziční politické strany se nepochybně pokusí využít nastávající předvolební kampaně k tomu, aby přesvědčili voliče o správnosti a výhodnosti svých politických programů. A totéž budou samozřejmě dělat vládní konzervativci. A vše nakonec bude záležet na tom, jak se rozhodnou občané v demokratických volbách.

autor: Jan Bednář
Spustit audio