Madeleine Albrightová: Lidé nevědí, koho vlastně Donald Trump poslouchá. Mají strach

Americký prezident Donald Trump se blíží k milníku 100 dnů v Bílém domě, některé jeho kroky jak na domácí, tak na světové scéně jsou ale vnímány jako kontroverzní. Bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová v předvolební kampani podporovala Hillary Clíntonovou, krátce po výsledcích voleb ale říkala, že Donald Trump si zaslouží šanci. Jak si podle ní ve funkci vede?

Donald Trump podle toho, co dělá v domácích záležitostech, tak toho podle ní příliš nezařídil. „Také nemáme tolik ponětí o tom, co si myslí v zahraniční politice,“ říká s tím, že lidé přesně nevědí, koho Donald Trump v Bílém domě poslouchá.

Důležité ale podle ní bylo to, co učinil v Sýrii, lidé ale mají především strach z toho, co se děje v souvislosti se Severní Korejí – nevědí, jaké má Trump plány, chybí větší kontext proto to, co si myslí o zahraniční politice. „Najednou dělá věci, o kterých řekl, že nikdy nebude dělat, například s Čínou,“ vysvětluje.


Máme prezidenta, který se vlastně učí. Musíme si dát pozor. MADELEINE ALBRIGHOTVÁ

V domácí politice se výrazně vyjadřovala ohledně plánovaného zákazu cestování obyvatel převážně šesti muslimských zemí. Ukazuje se, že Donald Trumpo podle ní nerozumí, co vlastně Amerika je – totiž země, kde žije mnoho lidí z různých míst a kde panuje tolerance pro lidi s různými nápady. „Nikdo nevěděl, jak to rozhodnutí bylo udělané. Bylo to neamerické,“ dodává.

Nejžhavější otázkou v americké diplomacii je nyní situace ohledně Severní Koreje. Otázkou podle ní bude, jak bude Donald Trump pracovat s Číňany, aby v této záležitosti pomohli. „Nevíme, kam to jde, znervózňuje mne to,“ přiznává.

Na druhé straně je po setkání Donalda Trumpa s čínským prezidentem optimistická a doufá, že se Trump z konverzace se Si Ťin-pchingem něco naučí. Součástí americké politiky jsou ale také vztahy s Ruskem.

„Rusové čekají, že změníme něco na sankcích,“ upozorňuje v souvislosti s Ukrajinou s tím, že očekává, že Trump a jeho lidé nebudou říkat, že najednou společně s Evropany sankce změní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: lek , prh
Spustit audio