Před 70 lety podnikli Hanzelka a Zikmund první cestu do Afriky

19. duben 2017

Už je to 70 let, co slavná česká cestovatelská dvojice Zikmund a Hanzelka uskutečnila svou první cestu do Afriky. Výročí začátku jejich výpravy připadá na sobotu a na různých místech České republiky už dnes začínají akce, které dobrodružství slavné dvojice připomínají.

První cestu Zikmunda a Hanzelky do Afriky si můžeme připomenout například ve Zlíně. Ve středu 19. dubna tam začíná už 21. ročník cestovatelského festivalu Neznámá země, na kterém bude slavná dvojice připomínána. V rámci festivalu bude například zopakována jízda historickým automobilem, kterým Zikmund a Hanzelka v roce 1947 do Afriky vyjížděli.

Tatra 87 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund

Mottem letošního ročníku festivalu je heslo Ve dvou se to lépe táhne. Podle ředitele festivalu Petra Horkého má slogan poukázat na to, že cestování ve dvou je celkem běžné a že tedy Hanzelka a Zikmund nejsou zdaleka jediná cestovatelská dvojice. Za dobrodružstvím spolu vyráží nejen muži, ale třeba i partneři nebo manželské páry.

Za uplynulých 70 let se ale Afrika diametrálně proměnila. Změnila se jak politická, tak bezpečnostní situace. Cestovatel Dan Přibáň vysvětluje, že na rozdíl od něj tehdy Zikmund s Hanzelkou museli zvolit úplně jinou strategii, protože tehdy v Africe ještě vládly koloniální velmoci. „Když s někým jednali, tak to většinou byla nějaké koloniální správa. Vezli si velice slušné oblečení a hrozně často se převlékali do obleku a s někým tam hovořili,“ říká.

Logo

Tehdejší dobrodruhové čelili také úplně jiným nástrahám, než ti dnešní. V době Hanzelky a Zikmunda například neexistovaly teroristické skupiny jako Boko Haram a další. Dnes mají ale cestovatelé výhodu třeba v možnosti využívání internetu. Nemusí si tak třeba ručně překreslovat mapy jako dřív a mohou posílat okamžité zprávy po internetu.

Podle Petra Horkého cestování v dobách minulých nebylo snazší ani z hlediska byrokracie. Tehdy totiž nebyl politický svět propojený tak dobře jako dnes a většina afrických zemí neměla snadno dostupné ambasády, na kterých by bylo možné získaz vízum.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio