První motokrosová elektromotorka v Česku se předvedla v Litoměřicích

20. duben 2017

V Litoměřicích se poprvé předvedla první motokrosová elektromotorka v Česku. Původem americký stroj s elektrickým motorem je tichý a šetrnější k životnímu prostředí. Jízdu na ní si vyzkoušel i dvojnásobný mistr Evropy v motokrosu Petr Bartoš. Podle něj by se na elektromotorkách dalo běžně závodit.

Motorka s okamžitým zrychlením, ale bez řazení a bez hlasitého motoru. Řeč je o první motokrosové závodní motorce na elektrický pohon v Česku.

„Na motokrosové motorce není až tak důležitá maximální rychlost, protože v terénu jezdíme kolem 50 km/h. Důležitý je točivý moment, a ten je u elektromotorky od nulových otáček. To znamená, že jakmile potřebuji zabrat v zatáčce, tak tam mám plný výkon, který potřebuji,“ představuje svůj stroj Pavel Šumera.

První motokrosová elektromotorka v Česku se představila v Litoměřicích

Elektromotorka je velmi tichá, to je oproti klasickým motorkám velký rozdíl. „Je to nezvyk – hlavně při předjíždění. Když někoho slyším za sebou, tak vím, že buď musím závodit, nebo ho pustit, když někoho předjíždím na elektromotorce, musím na něj zařvat,“ popisuje Šumera.

„Byl jsem mile překvapený, protože ta akcelerace je dost velká. Nečekal jsem, že to bude až tak živý, takže ten první dojem je velice pozitivní,“ hodnotí elektromotorku dvojnásobný mistr Evropy v motokrosu Petr Bartoš.

Elektromotorka stojí asi 400 tisíc korun. To je zhruba dvojnásobek ceny normální motorky. Levnější je ale následná údržba stroje. První ostré porovnání v českých závodech čeká elektromotorku o víkendu.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio