Muzea v Chebu a Sokolově chystají nové expozice

Muzea v Chebu a v Sokolově, jejichž zřizovatelem je Karlovarský kraj, připravují letos nové expozice, které mají přilákat pozornost a udržet rostoucí počet návštěvníků z minulých let. Chebské muzeum se zaměří například na početnou komunitu Vietnamců žijících v kraji a sokolovské muzeum bude připravovat nový Česko-bavorský geopark.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum Krásno

Muzeum Krásno | Foto: oficální stránky města

Krajské muzeum v Chebu bude nadále představovat významné osobnosti žijící v regionu. Po loňské expozici o sochaři Willi Russovi z Krásna na Sokolovsku, za níž získalo nominaci v soutěži muzeí Gloria musealis, letos představí historika, vlastivědce a literáta Aloise Johna z Chebu. Jak řekla ředitelka muzea Eva Dittertová, snahou je změnit vnímání lidí, kteří si vybaví při slovech Vietnam a Cheb hlavně tržnice a nelegální zboží. Přispět k tomu má výstava Vietnam nejsou jen tržiště. Otevřena bude ve druhé polovině roku.

Expozice Krajského muzea v Chebu si loni prohlédlo 53.000 návštěvníků, což byl meziroční nárůst o 8000 lidí. Muzeum vsadilo na zájem o Albrechta z Valdštejna, velitele císařských vojsk z období třicetileté války. Návštěvníci se dočkali otevření pokoje, kde byl kdysi vojevůdce zavražděn. Značnému zájmu se těšila i výstava J. W. Goethe a západní Čechy. Prostřednictvím různých předmětů, které patřily velkému básníkovi, přiblížila jeho vztah k regionu.

Velkým úkolem pro Krajské muzeum v Sokolově je vytvoření nového Česko-bavorského geoparku s jeho hlavními lokalitami v Jáchymově, Horním Slavkově a Čisté. Tam upravuje muzeum už řadu let důl Jeroným. Muzeum převezme do své správy unikátní Hornický skanzen Barbora v Jáchymově, který musí postupně zpřístupnit pro veřejnost.

V říjnu 2004 byl veřejnosti otevřen areál dolu Vilém v Hornickém muzeu v Krásně. Práce tu pokračují také letos. Muzeum má například nové exponáty kolejové techniky a jak se pochlubil ředitel muzea Pavel Beran, za tuto expozici je muzeum nominováno na cenu Gloria musaealis.

Tendence návštěvnosti za posledních deset let se jeví jako trvalý nárůst, byť se značnými výkyvy v jednotlivých letech. Vloni byl největší zájem o výstavu Zaniklé obce Sokolovska a výstavu Velká válka. Zajímavá je současná výstava David Friedmann s dokumentací k druhé světové válce a hornictví na Sokolovsku

Směna ČRo Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme