Pavel Maurer: Chtěl bych ochutnat třeba Pohlreichovo koření nebo Paulusovu paštiku

22. duben 2017
Glosa Pavla Maurera

Moc bych si přál, aby některý z našich slavných šéfkuchařů měl nějakou svoji opravdu vlastní delikatesu. Jména našich kulinárních hvězd můžeme občas zahlédnout, jak se podepisují pod kvalitu různých pánviček, šlehaček nebo dokonce pod všechny produkty nějakého supermarketu. Nic proti tomu.

To je docela obvyklé v celém světě, že známá tvář spojí na základě smlouvy a honoráře svoji image se značkou nějaké suroviny, s bankou, kosmetickým salónem nebo zbrusu novým modelem automobilu. Jenže já bych chtěl ještě víc!

Přál bych si ochutnat třeba Pohlreichovo unikátní koření, Paulusovu paštiku nebo Kašpárkovu krevetu či Sahajdákovy pralinky tisíckrát jinak! Nic takového ovšem náš zvolna se rozvíjející kulinární trh prozatím nenabízí.

Když jsem si připravoval tuhle glosu, popíjel jsem pivo, které vytvořil jeden z nejslavnějších kuchařů na světě – Ferran Adria. Možná jej někdo neznáte, je to ten, který vynalezl tzv. molekulární kuchyni. Jít zdarma na stáž do jeho restaurací – o to stojí nejvěhlasnější kuchaři z celé planety.

Já jsem k němu jednou chtěl jen na večeři a po telefonu mi sdělili, že si mám zavolat o rezervaci příští rok v dubnu. Tenhle Ferran má, kromě několika restaurací, také svoje speciální pivo, mezi jehož přísady patří lékořice, koriandr a pomerančová kůra. Prodává se prakticky po celém Španělsku.

Pivo

Je také osobně podepsán pod různými infúzemi olivových olejů. Jeho bratr Albert pro změnu chuťově upravil tradiční delikatesu – turecký med. Přimíchal do něj kari, sušené jahody, bílou čokoládou, mandle a sezam. Na této odvážné receptuře je uveden jako autor a garant kvality.

Měl bych i další příklady – ale to není třeba. Chtěl jsem jen naznačit, že i my máme v naší zemi několik vynikajících osobností, jejichž jméno bych s radostí přivítal na nějakém – skutečně a pouze jejich vlastním a jedinečném potravinářském produktu, který je dostupný široké veřejnosti.

Rád bych vyzkoušel jejich pokrm, ingredienci nebo nápoj, za kterými si naši slavní šéfkuchaři definitivně stojí, za něž osobně zodpovídají a jsou na to všechno náležitě a oprávněně hrdí! To bych opravdu moc rád ochutnal a věřím, že vy také.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio