Třetinu my, třetinu stát, třetinu kraj. Jihlavský recept na opravu Horáckého zimního stadionu

24. duben 2017
Zprávy z

Jihlavská Dukla postoupila do hokejové extraligy. Ve stávajících podmínkách Horáckého zimního stadionu ale bude muset žádat o výjimku, sportoviště totiž neodpovídá ligovým standardům. O rekonstrukci arény nebo stavbě nové se v Jihlavě mluví roky, politici se ale zatím neshodli. Zástupci hnutí ANO přišli s nápadem rozdělit investici na třetiny.

Nevyhovující zázemí, prostory pro diváky, zastaralá infrastruktura. To jsou slabiny šedesát let staré haly – slavného Horáckého zimního stadionu. Dukla tam v minulých letech získala všechny ligové tituly.

Jednatel Dukly Bedřich Ščerban věří, že podmínky extraligy do příští sezóny splní, až na jednu: „Všechny podmínky splníme, vyjma jedné, totiž 3500 míst k sezení. Kapacita je dostatečná – 7200 je maximum, ta místa k sezení ale ne. Věřím, že dostaneme výjimku.“

To ale nemění nic na skutečnosti, že stadion je zastaralý. V Jihlavě v uplynulých měsících a letech padaly různé návrhy, všechny řádově ve stovkách milionů korun, některé se blížily k miliardě.

Třetinu město, třetinu kraj, třetinu stát

S myšlenkou přišla náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. „Je to obrovská výzva pro město, můžeme ukázat, že Jihlava je tady, bude o nás slyšet. Ale jednoduché to nebude,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas Region.

„Ten stadion je skutečně v příšerném stavu,“ podotkla náměstkyně Mayerová.

Na vládní úrovni existuje podle ní program pro velkou sportovní infrastrukturu, do které by jihlavský stadion zapadal. „Tahle vláda už to nestihne, musíme počkat po volbách. Počítá se s tím, že třetinu zaplatí město, třetinu stát, třetinu kraj. O to bychom se rozhodně chtěli ucházet.“

autoři: mik , jak
Spustit audio