Pentagon přiznal znesvěcování koránu na Guantánamu

Americký tisk rozsáhle rozebírá přiznání Pentagonu, že došlo ke znesvěcování koránu na Guantánamu. Ministerstvo obrany prošetřuje pět případů, kdy k nevhodnému zacházení s koránem docházelo. Velitel amerického vězeňského tábora na kubánské základně Jay Hood ale tvrdí, že se zatím nepotvrdilo, že by někdo z vojáků nebo agentů FBI korán spláchnul do toalety. Zprávy vyšetřovací komise budou zveřejněny později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chlapec s koránem

chlapec s koránem | Zdroj: ČTK

Generál Jay Hood odmítal sdělit jakékoliv podrobnosti k probíhajícímu vyšetřování pěti případů, kdy pravděpodobně k nevhodnému zacházení s koránem ze strany dozorců nebo vyšetřovatelů došlo, ale šlo spíš o lehčí opomenutí předpisů. V osmi dalších případech už se podezření na znesvěcení koránu nepotvrdilo.

Vězeň, který v roce 2002 svědčil o spláchnutí koránu do záchodu, při dalším výslechu tvrdil, že to věděl jen z doslechu a nic podobného neviděl. Objevily se případy, kdy korán znevážili sami muslimští zajatci. Pentagon přiznal, že po otevření Guantánama pro afghánské vězně v roce 2002 neměli američtí vojáci přesná pravidla pro zacházení s koránem.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme