VIDEO: Kříženec Kurt štěká na psy, ale feny obdivuje. Je to gentleman

Český rozhlas Region pomáhá útulkům na Vysočině hledat nové pány pro opuštěné psy. Tentokrát jsme zavítali do zařízení v Pístově u Jihlavy a představíme jednoho z jeho větších obyvatel. Kurt je kříženec s bojovým plemenem a s dobrým pánem z něj bude skvělý parťák.

„Kurta nám sem předal jeho bývalý majitel, který uznal, že na něj nemá dost času,“ říká ošetřovatel jihlavského útulku Radek Fila. Bývalý Kurtův pán totiž pracoval ve dvanáctihodinových směnách. Loučení se psím kamarádem prý bylo těžké, ale zvítězil rozum. Na druhé straně je jasné, že pes dostal dobré vychování a neprošel žádnými traumaty, jako mnozí nalezenci. „Je to kříženec německého ovčáka s amstaffem,“ dodává ošetřovatel. Kurt tak má v sobě i kousek bojového plemene.

Při výcviku Kurt od ostatních psů okouká, jak se má chovat

„Ten pes je naprosto vzornej, skvělej,“ Radek Fila začíná výčet Kurtových povahových vlastností. „Trošičku je potřeba se mu věnovat, co se týče jeho snášenlivosti s ostatními psy,“ pokračuje. Zajímavé ale je, že k fenám se Kurt chová naprosto gentlemansky. Stejně dobře se snáší i s lidmi. Právě kvůli části bojové krve je ale potřeba, aby Kurt dostal zkušenějšího pána, který s ním i absolvuje výcvik. Tam se totiž setká s vychovanými a vycvičenými psy a zjistí, že jsou to kamarádi.

Pes Kurt, útulek Jihlava

Je to pes spíš vítací, než hlídací

Kurt má menší zažívací problémy a nemůže dostávat jen granule. V současné době mu ošetřovatelé do žrádla přidávají rýži. Problém by také mohl být, pokud by v domácnosti nového pána byly děti, nebo staří lidé. Kurt je velký pes a velice hravý. Zkuste si představit, když takové zvíře šťastně vítá pána. Slabší lidi by určitě povalil. „On je spíš vítací, než hlídací,“ směje se Radek Fila.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.