Třináct měst si připomene oběti holokaustu. Dobrovolníci budou číst také v Havlíčkově Brodě

24. duben 2017
Zprávy z

Lidé si ve třinácti městech po celé zemi připomenou oběti holokaustu, a to jak Židy, tak Romy. Dobrovolníci budou třeba v Praze, Brně, Olomouci nebo Liberci přednášet jejich jména. Čtení je součástí celosvětové vzpomínky na oběti holokaustu. Program proběhne také v Havlíčkově Brodě.

„Celá akce spočívá v tom, že jde o maraton čtení jmen obětí. Kdokoli, kdo jde okolo, se může zapojit tím, že do mikrofonu přečte zhruba šest jmen,“ popsala Radiožurnálu spolupořadatelka Eliška Waageová, jak bude vzpomínka v českých městech vypadat.

Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci holokaustu, významné osobnosti veřejného a kulturního života, představitelé židovských i romských organizací a lidé, kterým památka obětí není lhostejná.

Čtěte také

Svou účast v hlavním městě přislíbili ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, izraelský velvyslanec Daniel Meron a slovenský velvyslanec Peter Weiss. Čtení ve všech třinácti městech začíná ve 14.00.

Den vzpomínání odkazuje na povstání ve varšavském ghettu, které začalo 19. dubna 1943. Měsíc trvající boj mezi obyvateli ghetta, kteří kladli wehrmachtu houževnatý odpor, měl za následek 56 tisíc zabitých či deportovaných lidí, neoficiální údaje mluví až o 70 tisících obětech.

Za války nacisté zavraždili šest milionů lidí židovského původu. Z Čech a Moravy jich zahynulo 80 tisíc; z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 tisíc lidí, zemřelo 250 tisíc Židů.

autoři: mik , sva | zdroj: ČTK
Spustit audio