Macron má šanci vyhrát a sjednotit Francii, říká europoslankyně Šojdrová

První kolo francouzských prezidentských voleb přineslo porážku tradičních politických stran a jejich kandidátů. Ve druhém kole se tak utkají centrista Emmanuel Macron a kandidátka Národní fronty Marine Le Pen. „Uspěl kandidát, který má velkou šanci získat hlasy většny voličů a zvítězit nad Marine Le Pen. Jde o důležitou zprávu pro Francii i Evropu,” říká europoslankyně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Předvolební průzkumy před prvním kolem volby mírně favorizovaly kandidátku Národní fronty, ta však k překvapení mnoha Francouzů postoupila až z druhého místa.

„Dokázala získat opoziční hlasy těch, kdo se obávají o budoucnost Francie, bojí se migrace a nejsou spokojeni s tím, jak francouzská vláda řeší nezaměstnanost. Zároveň nebyla ve své rétorice tak nenávistná a extremistická, dokázala proto získat hlasy i ‚slušnějších’ voličů. Druhé místo, navíc pouze s mírným odstupem, pro ni není neúspěch,” shrnuje Michaela Šojdrová.

Velká část francouzských voličů podle ní výrazně inklinuje k silné středopravicové politice - kterou zosobňuje Emmanuel Macron, který do druhého kola postoupil z prvního místa. „Přes veškerou skepsi jde o známku toho, že francouzské voliče zajímá program a jsou ochotni se přenést i přes určité osobnostní probléy. Hlasy těchto voličů může Emmanuel Macron získat.”

Emmanuela Macrona navíc podpořila řada politiků i neúspěšných protikandidátů z prvního kola, a Michaela Šojdrová tak říká: „Pokud to něčím nepokazí, má velkou šanci vyhrát a sjednotit Francii.”

S jakými kartami teď bude hrát Marine Le Pen? A jak bude vypadat francouzská politika s prezidentem či prezidentkou bez silné politické strany v zádech?

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu.

autoři: als , Jan Moláček
Spustit audio