Robert Schuster: AfD se definitivně proměnila v pravicově-populistickou stranu

24. duben 2017

Víkendový sjezd politické strany Alternativa pro Německo (AfD) v Kolíně nad Rýnem měl zodpovědět dvě důležité otázky, které již nějakou dobu paralyzovaly stále ještě mladou politickou formaci.

Za prvé, jak to má se svým postojem k antisemitismu, resp. snahám o zpochybňování německé viny za 2. světovou válku a holokaust. A za druhé, jestli bude aspoň střednědobě usilovat o podíl na moci či setrvá na postoji odmítání jakýchkoli kompromisů se zavedenými stranami.

Ač se k ní před sjezdem schylovalo, nakonec se takováto debata se v Kolíně nad Rýnem vůbec neodehrála. Stačilo k tomu jedno hlasování, v němž na šest stovek delegátů hned na samém začátku většinově odmítlo obě otázky zařadit na program jednání a zabývat se jimi. Při zpětném pohledu se to může jevit jako technický detail.

Nejde ale o žádnou lapálii. Dá se totiž konstatovat, že zmíněným hlasováním se Alternativa pro Německo definitivně vydala na cestu od strany přijatelné pro zklamané umírněně-pravicové voliče směrem k hnutí, jež se snaží lovit hlasy nekompromisní a hlavně radikální rétorikou. Proto je v přijatém volební programu kladen tak velký důraz na migrační politiku a odpor vůči islámu.

Hlavními hrdiny dvoudenního rokování se stali místopředseda strany Alexander Gauland a politička Alice Weidelová, kteří na základě rozhodnutí delegátů povedou stranu jako hlavní kandidáti do zářijových voleb. 76letý Gauland je zkušený politik, který se pohybuje přes 40 let ve vrchních patrech německé politiky, přičemž několik desítek let byl členem křesťanských demokratů.

Alice Weidelová a Alexander Gauland na sjezdu AfD

Generálka bez vojska

Gauland v minulosti několikrát navštívil demonstrace drážďanského protiimigračního hnutí Pegida a označil jejich účastníky za přirozené spojence strany. A zpravidla to byl on, kdo se zastával kontroverzního politika Björna Höckeho, když se v některém ze svých veřejných vystoupení opět přiblížil dikci pravicových radikálů. Gauland také patří k obdivovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Naopak výrazně mladší podnikatelka Weidelová, byla až dosud vnímána jako představitelka ekonomicky liberálního proudu ve straně, k jehož hlavním cílům patří rozpuštění eurozóny.

Před několika týdny ale i ona odložila rukavičky, když na sebe upozornila ostrými slovy. Poté, co výrazná většina Turků žijících v Německu hlasovala v ústavním referendu pro zavedení prezidentského systému, jim Weidelová doporučila, aby se ti, co tak učinili, vrátili domů do Turecka.

Gauland a Weidelová na sjezdu triumfovali především na úkor další výrazné tváře strany, předsedkyně AfD Frauke Petryové. O ní de facto nebylo v Kolíně nad Rýnem nic slyšet.

Frauke Petryová na sjezdu AfD

Po úvodním projevu a následné porážce, kdy se neprosadila se svými prioritami, byla pouhým statistou. Dokonce se pak v kuloárech šířily zvěsti, že politička hned na místě odstoupí z čela strany. Nestalo se a naopak dokonce znovu potvrdila, že chce zůstat předsedkyní.

V týdnech zbývajících do voleb tak bude Petryová generálkou bez vojska, které mezitím už dávno bude cvičit pod taktovkou někoho jiného a pochodovat opačným směrem, než chtěla ona sama.

autor: rsc
Spustit audio