OBRAZEM: Sraz motorkářů v Kadani

26. duben 2017

Navzdory studenému a chvílemi i mokrému počasí přijely v 22. dubna dopoledne do Kadaně stovky milovníků jednostopých vozidel.

„Když jsme začínali před sedmi lety, bylo nás tu ani ne třicet, loni se tu už sešlo skoro dva tisíce motorkářů,“ zavzpomínal Martin Šulaj, hlavní organizátor akce.

Inspiroval se v cizině a setkání motorkářů na začátku sezony pořádá hlavně proto, aby si všichni zúčastnění společně uvědomili, že motorka je trochu zbraň a jízda na ní vyžaduje opatrnost a ohleduplnost.

„Zima je hrozně dlouhá. Pro nás mnohem delší než pro ostatní,“ svěřil se pan Petr, který do Kadaně spolu se ženou přijel z Mostu.

Korunu krále srazu získal pan Láďa. Přijel až z Horní Plané od Lipna a sedle svého stroje absolvoval 300 kilometrů. „Byl tu první, přijel už před osmou a my jsme za to moc rádi,“ děkoval mu Šulaj při slavnostním ceremoniálu, kterému asistoval i Maxipes Fík.

Sraz motorkářů v Kadani

Šanci vyfotit se s Maxipsem hojně využívali i drsní motorkáři. Kolemjdoucí zase zkoušeli fotit svá dítka se silnými stroji nebo s hrůzně vypadajícím jezdcem s maskou Predátora. Chladné a větrné dopoledne vyvrcholilo bohoslužbou. Při té motorkářům požehnal kadaňský farář Josef Čermák.

Součástí akce byla i sbírka pro charitu. Majitelé silných strojů nakonec mezi sebou vybrali 4259 korun.

Spanilá jízda obcemi Kadaňska pak fakticky odstartovala letošní motorkářskou sezonu. „Ať při vás stojí anděl strážný,“ popřál všem účastníkům kadaňský starosta.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.