Ústecká zoo zve 1. máje na Ptačí den

27. duben 2017

Ústecká zoo zve všechny v pondělí 1. května na Ptačí den. Jde o tradiční akci zaměřenou na zpěvné ptactvo naší přírody, ale zároveň na pohodovou návštěvu s dalším programem.

„Pozorování ptactva v areálu zoo se koná v časných ranních hodinách, takže je určeno skutečným milovníkům našich opeřenců,“ zve na akci tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Průvodcem je zkušený ornitolog a pracovník Muzea města Ústí nad Labem Václav Beran. Během trasy upozorňuje na hlasy různých ptáků, které pak lidé sledují pomocí dalekohledu, a vypráví zajímavosti z jejich života. Závěr patří ukázce kroužkování ptáčků odchycených v předem nainstalovaných jemných sítích. Účastníci je pak mohou sami vypustit, což je neopakovatelný zážitek nejen pro děti, ale i pro dospělé.

První skupina se na cestu vydává v 5.00. V 6.30 vyrazí na stejnou trasu další zájemci. „Sraz je u spodního vchodu do zoo a vstup na tuto akci je zdarma,“ doplňuje Věra Vrabcová.

Na 1. května připravila zoo celodenní program pro malé i velké

Pro návštěvníky zoo je během celého dne připraven další program. „Podobnou tradici držíme u prvomájového kvízu, který má sloužit k poučení i pobavení. V letošním roce jsme jej pojali jako hádanky v podobě říkanek, kdy správnou odpovědí bude jeden známý ptačí druh. Osm otázek bude umístěno u Venkovského dvorku a soutěžící budou po odevzdání vyplněného tiketu v pokladně zoo zařazeni do slosování o ceny, např. o rostoucí vejce plameňáka, ptačí pexeso a další odměny. Ptačí kvíz bude pro zájemce k dispozici po celý den,“ vysvětluje její kolegyně Nikola Roštejnská.

Další soutěžní aktivity zaměřené na ptáky jsou připraveny v prostoru Trpasličího hrádku, centra historického Lumpeparku a původní ptačí rezervace. Odpoledne od 13.00 do 16.00 hodin zde mohou děti nalézt osm stanovišť, kde budou plnit praktické i zábavné úkoly.

„Aktivity budou opět sloužit k poučení i pobavení, navíc po splnění všech úkolů čeká na každého účastníka okamžitá odměna,“ dodává Petra Siládi.

„Pro návštěvníky jsme také připravili hudební vystoupení, které jistě navodí příjemnou a pohodovou atmosféru. U restaurací Koliba bude od 14.00 do 16.00 hrát k poslechu a dobré náladě populární skupina Hašlerka, jejíž repertoár tvoří kabaretní písně z počátku minulého století, jarmareční popěvky, songy „žižkovských Pepíků“ a vojenské či hospodské písničky,“ láká na další program Matěj Kynšt.

Návštěvníci s ptačím příjmením, kteří se při vstupu přihlásí a prokáží v pokladně zoo, navíc obdrží malý dárek!

autor: ZOO Ústí nad Labem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.