Soudci se musí naučit soudit složité politické kauzy, říká ministr spravedlnosti Pelikán

27. duben 2017

Když zhruba před dvěma týdny zrušil Nejvyšší soud výkon trestu Marku Dalíkovi, v médiích se opět objevila debata o tom, že lidé mohou ztrácet důvěru v justici, protože se nedaří dotahovat velké politické kauzy a trestat korupci v nejvyšších kruzích. Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán v Interview Plus říká, že obavám rozumí.

„Je jasné, že jsou to vysoce sledované případy. Na druhou stranu musíme říci, že těžko může soud v nějaké fázi zvažovat, zda tím, že nějakým způsobem rozhodne, neohrozí důvěru veřejnosti v justici, protože je to politicky sledovaná kauza. To by nebylo dobře,“ vysvětluje ministr spravedlnosti.

V politicky významných kauzách je podle jeho názoru v našem právu přeceňováno právo procesní. Pozornost je tedy kladena na průběh procesu, zda se v něm nestala nějaká chyba, která se ale v komplikovaném případu vždycky stane.

Jsou potřeba osobnosti z jiných oblastí

Jeden z nástrojů, jak to změnit, vidí ministr spravedlnosti v tom, aby na Nejvyšší soud přišly všeobecně uznávané právnické osobnosti z jiných oblastí, ne jen kariérní soudci. Proti tomu se ale prý bouří část soudcovské veřejnosti.

„Je třeba říci, že vlivem toho, že se tu nejméně 10 let tyto případy zametaly pod koberec, tak justice neměla možnost se vytrénovat ve složitých věcech. Bez ohledu na to, jaký máte úmysl, udělat dobře takovou složitou věc je o hodně těžší, než soudit běžnou kriminalitu,“ zastává se soudců Pelikán.

Podle něho je tedy třeba počkat, až se soudci „vytrénují“, ale věří, že nebudeme čekat dlouho. Jiné řešení nevidí.

Pomůže novela insolvenčního zákona lidem dostat se z dluhové pasti? A proč je třeba měnit novelou zákon o statusu veřejné prospěšnosti fungování veřejně prospěšné organizací? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.