Sbormistryně Severáčku: „Snažím se navazovat na éru pod vedením Uherkových“

Sbormistryně úspěšného libereckého dětského sboru Severáček Silvie Pálková dostane cenu Františka Lýska. Ocenění za vynikající pěveckou práci s dětmi uděluje Unie českých pěveckých sborů a Lýskův nadační fond společně s dalšími hudebními sdruženími jednou ročně. Cena je spojena se jménem Františka Lýska, mezinárodně uznávaného průkopníka novodobého dětského sborového umění. Silvie Pálková se svým manželem převzali Severáček po slavných sbormistrech Milanu a Jiřině Uherkových, kteří sbor v Liberci před téměř šedesáti lety zakládali. Za tu dobu zpívalo v Severáčku víc než dva tisíce dětí.

Silvie Pálková, usměvavá blondýna, která si ale dokáže zjednat pořádek i respekt, vede zkoušku nejmenších zpěváků Severáčku, některým jsou teprve čtyři roky.

Z ocenění jsem měla velkou radost, protože tu cenu navrhují kolegové sbormistři, tak mě to potěšilo, je to takové profesní ocenění od lidí, kteří tomu rozumějí nejvíc.

Sbormistryně ale obvykle vede nejstarší zpěváky z hlavního sboru. „V červnu to bude dvacet let, kdy jsme s mužem přišli do Liberce, podepsali smlouvu a od září 1997 se Severáčkem pracujeme,“ rekapituluje Pálková, která je oceněná nejvyšší metou sbormistra dětského sboru. „Měla jsem z toho velkou radost, protože tu cenu navrhují kolegové sbormistři, tak mě to potěšilo, je to takové profesní ocenění od lidí, kteří tomu rozumějí nejvíc.“

Prvními, kdo obdrželi cenu Františka Lýska, byli zakladatelé sboru Severáček, manželé Milan a Jiřina Uherkovi. Ti ji získali v roce 1988. „Tím víc mě to ocenění těší. Při své práci se Severáčkem se snažím navazovat na éru pod vedením manželů Uherkových, kdy sbor představoval nejvyšší sborovou třídu,“ říká Pálková.

Liberecký pěvecký sbor Severáček očima dětí. Letos oslaví výročí 60 let od založení

Od založení Severáčku v roce 1958 prošly pěveckým sborem stovky dětí. „Máme děti od čtyř do osmnácti, ročně jich nabereme zhruba padesát, celkem to vychází na dva tisíce dětí,“ komentuje sbormistryně. Pěvecký sbor Severáček má před sebou jubilejní sezónu, oslaví totiž 60 let od svého založení.

Dětští zpěváci Severáčku a sbormistryně Silvie Pálková
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio