Milovníci přírody mohou v květnu zase vítat ptactvo

29. duben 2017

Slavíci prý ještě nepřiletěli, protože je zima. Další desítky ptáků v českých lesích a parcích ale jsou – a začátkem května je budou milovníci přírody zase vítat.

Nejmasovější ornitologickou akci, festival „Vítání ptačího zpěvu“, založili v roce 1983 ornitologové v britském Birminghamu. Odtud se rychle zvyk rozšířil do celé Evropy. V tuzemsku ho pořádají každoročně na přelomu dubna a května muzea, přírodovědné kroužky nebo ornitologické společnosti. Také na západě Čech si mohou zájemci vybrat z mnoha nabídek komentovaných procházek s odborníky, někdy dokonce uvidí ukázky kroužkování ptáků.

Tradičním pořadatelem komentovaných procházek je chebské muzeum, které se chystá na 1. květen. „Naše procházka pravidelně startuje v 7 hodin z dřevěné lávky pod Chebským hradem. Jdeme nejprve podél Ohře, kolem přehrady Skalka, na Komorní Hůrku a kolem rybníka Amerika do Františkových Lázní. Budeme se věnovat především ptačímu zpěvu, ale také budeme sledovat některé zajímavosti z rostlinné říše,“ slibuje přírodovědec z chebského muzea Jiří Brabec.

Počet pějících druhů záleží na mnoha faktorech: teplotě, vlhkosti vzduchu a podobně. Nějací ptáci ale ráno určitě zazpívají. „Kdo by nás ale mohl zklamat a nevykvést, je vstavač kukačka v jámě Komorní Hůrky. Dělá to pravidelně,“ stěžuje si s nadsázkou Brabec. A upozorňuje ještě na Vítání zpěvu v Mariánských Lázních: to začne také 1. května, v 8 hodin je sraz na Ferdinandově kolonádě.

V Horšovském Týně je start u vchodu do parku před obchodním domem také 1. května v 7 hodin ráno. Už poosmé provede milovníky ptačího zpěvu zámecký truhlář a člen České ornitologické společnosti Petr Lang: „V parku žije okolo čtyřiceti druhů ptáků: brhlíci, zahradní rehek, všechny druhy sýkorek, králíčci obecní i ohniví… Mohu je vyprovokovat, zapískat a oni se přiletí podívat.“

Petr Lang doporučuje na komentovanou procházku festivalu „Vítání ptačího zpěvu“ nenápadné oblečení, vycházkovou obuv a případně dalekohled. A kdo nemůže v pondělí nebo se mu nechce vstávat, může přijít v Horšovském Týně ještě 7. května na „Večer slavíků“. Sraz je na začátku lipové aleje cestou na sv. Annu v 19:00. Pokud slavíci do té doby nepřiletí ze svých zimovišť, jsou ve hře další ptačí obyvatelé nivy Černého potoka.

Festival Vítání ptačího zpěvu

Plzeňský kraj

Bor
Sraz v neděli 7. 5. v Boru. Sraz účastníků bude jako obvykle před bránou borského zámku v 7:30 hod. Trasa vycházky bude probíhat od borského zámku přes zámecký park až k rybníku Tážný. V průběhu vycházky proběhne přednáška na aktuální téma. Akce proběhne pod vedením Karla Machače. Bližší informace o konání akce je možné získat na telefonu Karel Machač - 721 962 801.

Dobřany
Sraz v neděli 7.5 v 6:00 u nádraží a v 7:15 u čističky odpadních vod v Plzeňské ulici. Kontakt: p. Krákora (725 362 448)

Domažlice
Sraz v neděli 7. 5. v 5:30 v Domažlicích, v parku u bývalé nemocnice, před bustou Petra Hanny. Doprava: pěšky, po své ose. Trasa: projdeme Hanovým parkem až k do arboreta vyšší odborné školy v Erbenově ulici (délka trasy asi 1km). Akce se pořádá ve spolupráci s MÚ Domažlice, v průběhu exkurze proběhne určování jednotlivých druhů ptáků - vizuálně i akusticky, rovněž bude i navštíveno školní arboretum a účastníci budou seznámeni s Ptákem roku 2017 a ochranou ptactva. Průvodce: Jiří Sladký, Petr Sladký (MÚ Domažlice); Kontakt: J. Sladký, tel.: 728 496 065

Holýšov
Sraz v pondělí 1. 5. v 6.00 hod u radnice v Holýšově. Ranní procházka spojená s určováním ptačích druhů zejména podle zpěvu vede podél řek Radbuzy a dále pro staré betonové cestě. Akce se koná za každého počasí. Teplé oblečení, pevnou obuv a dalekohled s sebou. Vedoucí akce Libor Schröpfer, 732 370 036

Horšovský Týn
Sraz v neděli 1. 5. v 7:00 u brány parku u obchoďáku. Tříhodinová procházka parkem s určováním druhů ptactva pohledem a podle zpěvu s výkladem průvodce. Vede: Petr Lang (mob: 728 013 280, lang.peta(zavináč)seznam.cz). Oblečení podle počasí, ne moc barevné (zelená, šedá nebo hnědá barva je nejlepší). Dalekohled vítán.

Horšovský Týn – večer slavíků
Sraz v neděli 7. 5. v 19:00 na začátku aleje cesty na Svatou Annu. Procházka po staré cestě nivou Černého potoka s posloucháním zpěvu slavíků, cvrčilek a ostatního ptactva v nivě žíjícím s výkladem průvodce. Vede: Petr Lang (mob: 728 013 280, lang.peta(zavináč)seznam.cz). Oblečení podle počasí, ne moc barevné (zelená, šedá nebo hnědá barva je nejlepší). Dalekohled vítán.

Plzeň
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:00 hod. na konečné tramvaje č. 4 - Košutka. Součástí vycházky je ukázka odchytu a kroužkování ptáků U Pecihrádku (lze navštívit i samostatně v době od 7:00 do 11:00 hod.). Zakončení celé akce bude v areálu Záchranné stanice živočichů Plzeň, Zábělská 75, kde si budete moci prohlédnout aktuální pacienty. Vhodná výbava: dalekohled, pevnější obuv, kočárek není překážkou. Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s DES OP v Plzni. Vede Lubomír Volter (tel.: 608 568 065).

Tachov
Sraz v sobotu 13. 5. v 8:00 v zahradě Muzea Českého lesa v Tachově. Posezení v klášterní zahradě věnované naslouchání poslům jara. Rozeznávání ptáků podle zpěvu a jejich pozorování. Za příznivého počasí ukázka odchytu ptáků do nárazových sítí a jejich kroužkování. Pro návštěvníky bude připraveno malé občerstvení. Předpokládaný konec 11:00. Kontakt: Pavel Řepa (tel.: 604 194 010).

Karlovarský kraj

Cheb
Sraz v pondělí 1. 5. v 7:00 u dřevěného mostu přes Ohři pod Chebským hradem. Trasa povede kolem řeky Ohře, k přehradě Skalka po naučné stezce až na Komorní Hůrku. Odtud k rybníku Amerika a do Františkových Lázní. Vede Aleš Jelínek (tel.: 604 925 022)

Kynžvart
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 před branou Zámku Kynžvart. Vycházka do zámeckého parku spojená s určováním ptáků dle hlasového projevu. Vede Miroslava Horáková (tel.: 776 453 950).

Mariánské Lázně
Sraz v pondělí 1. 5. v 8:00 na Ferdinandově kolonádě, délka vycházky ca 3-4 hodiny. Tradiční vycházka za ptačími hlasy spojená s odchytem ptáků do sítí a doprovodnými hrami pro děti. Po úvodní demonstraci nachytaných ptáků vyrazíme na krátkou procházku po parku za ptačím zpěvem. Následovat bude další demonstrace odchycených ptáků spolu s kroužkováním. Ukončení akce se předpokládá v 11:00. Kontakt: Pavel Jaška, tel.: 602 213 347. Průvodci: Pavel Jaška, Pavla Tájková (oba AOPK ČR, RP Správa CHKO SL)

autor: Petra Kosová
Spustit audio