Cyklisté už brzy vyjedou na novou stezku sv. Zdislavy v Libereckém kraji

29. duben 2017

Už jen za několik dní si budou moci cyklisté projet v Libereckém kraji na nově budovanou cyklostezku sv. Zdislavy. Zatím ale jen na její první část. Měří více než tři kilometry a spojuje Svor a Nový Bor.

První etapu stezky vybudovaly Lesy ČR, stála 13 milionů korun. „Cyklisté se po ní poprvé projedou v sobotu 6. května,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Cyklostezka se připravuje od roku 2012. Má být dlouhá zhruba 38 kilometrů a po dokončení propojit Nový Bor s Bílým Kostelem nad Nisou. Cyklisté tak už nebudou muset jezdit po frekventované silnice I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem. Stezka by měla částečně jít i po náspu nevyužívané železniční trati. Vybudování celé trasy má stát 190 milionů korun.

"Sloužit bude cyklistům a pěším, ale využije ji také lesní technika při naší hospodářské činnosti," řekl o stezce krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář. Další etapy se připravují.

Výškový pohled na centrum Nového Boru

A proč stezky svaté Zdislavy? Prochází krajem této české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. století žila na Lemberku u Jablonného v Podještědí. Proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Díky ní vznikl dominikánský klášter v Jablonném v Podještědí. Zdislava z Lemberka byla svatořečena v květnu 1995 a je patronkou Libereckého kraje.

autor: ČTK
Spustit audio