Rohovina je bezcenná, vracíme nosorožce do Afriky, říká ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas

30. duben 2017

Tím, že Josef Vágner přivezl královédvorské ZOO nejvzácnější zvířata z Afriky, přivezl i odpovědnost za zoologickou zahradu. Ta se dlouhodobě snaží vracet nosorožce do přírody, usiluje i o celosvětovou osvětu. Tak popisuje jedno z poslání zoologické zahrady ve Dvoře Králové její ředitel Přemysl Rabas.

„Podporujeme některé africké projekty, které směřují k ochraně nosorožců, pak osvětu. Jestli chceme, aby se to změnilo, musíme zasáhnout cílovou skupinu,“ vysvětluje.

Například spálením rohů před více než dvěma lety se snaží ovlivnit asijské země, byli také pozváni do Vietnamu a do Keni, kde se ničila rohovina. „To, že Vietnam zničil rohovinu, je přelomová věc, kdy se vboural do tradice a ukázal, že ta rohovina doopravdy nemá hodnotu a je potřeba s ní takhle nakládat,“ popisuje.

Zoologické zahrady na kampaních proti ilegálnímu dovozu slonoviny a rohů spolupracují s Dvorem Králové – spojili se například se ZOO v Singapuru. „Lidé se stříhali nehty, aby dali najevo, že rohovina je stejně bezcenný materiál jako nehet,“ přibližuje.

Do safari přibyl lev berberský

Královédvorská ZOO otevírá turistickou sezonu, zvířata se vyvážela ze zimovišť do safari, to lví už je otevřeno několik víkendů, do velkého rybníka se také vrací po zimě hroši. Novinkou je rozmožení jedovatých hadů boomslangů, velkým úspěchem je rozmnožná smečka psů hyenovitých a narození hrabáče.

Zoo Dvůr Králové - lev berberský

Ve Lví safari také budou samičkami chodit nově lvi berberští. O tomto druhu vědci předpokládali, že je zcela vyhuben, pak se zjistilo, že existují v soukromém chovu marockého krále. „Rozšířil se do evropských zoologických zahrad. Návštěvníci mohou dva samce původně z olomoucké ZOO vidět ve společnosti starších samic u nás ve Lvím safari,“ podotýká.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio