Glosa Pavla Maurera: Letná má tisíce chutí i vůní, láká do Hanoje, Indie, Středomoří i na pivo

1. květen 2017
Glosa Pavla Maurera

Letná už dávno není místem monstrózních oslav 1. máje, neméně megalomanských vojenských přehlídek a hlavním jevištěm Sametové revoluce. Starší ročníky dokonce pamatují, že na Letné byl vztyčen největší pomník J. V. Stalina v celé Evropě, který byl ovšem pár let po svém dokončení zbourán. V poslední době Letná stojí za návštěvu hlavně z důvodů kulinárních.

Na Letné je to dnes krásné i co se týká hospůdek a restaurací. Sám pracuji na rozhraní Letné a Holešovic a každý den mám hlad i chuť a stále hledám něco nového. Když chcete Itálii, tak v miniaturní restauraci Da Matteo, kde se dá dotknout autentické kuchyně.

Pokud vyznáváte českou klasiku a dobře čepované pivo, uspokojí vás Na Staré kovárně v Braníku, na níž se podepsala slavná kapela Tři sestry. Na pivo je tu vůbec mnoho dalších možností. Nejromantičtější je asi Letná Beer Garden, kde si užijete romantický pohled na Vltavu a Prahu vůbec.

A když chcete jíst trochu nóbl, tak vás určitě v přilehlém Letenském zámečku nezklamou. O pár ulic dál provozují bývalí jugoslávci středomořskou gastronomii v Peperoncinu s úchvatnou zahradou ve vnitrobloku. Rádi sem zacházejí kumštýři z nedaleké Akademie výtvarných umění, ale i matky s dětmi.

Pokud chcete ochutnat nefalšovaný turecký kebab či gyros, plněné zelné listy a spoustu dalších unikátních čerstvých pochutin, stačí zaběhnout na hlavní třídu Milady Horákové, kde nemají žádné zmraženiny, ani polotovary, ale vše čerstvé. Vietnamci tu provozují interiérově nevzhlednou, ale chuťově přitažlivou Hanoi. Je tu i indická kuchyně i alternativní Bistro 8 nebo Cobra, kterou mají v oblibě hipsteři a studenti (…a já také)!

Letná má ještě spoustu dalších skvělých podniků, ale ty se mi sem už nevejdou. Máme dnes Svátek práce, ale také svátek lásky, chtěl jsem si tedy zavzpomínat, že když jsem tu v dobách minulých dělal "povinné křoví” v prvomájového průvodu, běžel jsem to pak rychle spláchnout aspoň na jedno nebo na dvě do hospody Nad Královskou oboru, kde čepují dobré pivo dodnes.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio