Demise vlády? Tak radikální a nečekaný krok Sobotka ještě neudělal, shodují se experti

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD v úterý oznámil, že vláda podá demisi. Důvodem je údajný střet zájmů ministra financí Andreje Babiše, který je podezřelý z daňových úniků. „Takto radikální kroky jsme zatím u Bohuslava Sobotky neviděli,” zaznělo v rozhlasovém speciálu jen pár hodin poté.

Z rozhodnutí českého premiéra jsou překvapení nejen odborníci, veřejnost a světová média, ale i samotní Sobotkovi spolustraníci. „Původně dohodnutý scénář byl jiný, proto ani nejvýše postavení sociální demokraté o Sobotkově záměru podat demisi nevěděli,” upozorňuje analytička Marie Bastlová.

Premiér Bohuslav Sobotka nyní předal moc do rukou prezidenta Miloše Zemana. Ten nejprve rozhodne o tom, zda ji přijde, a poté bude mít zásadní vliv na to, jakým způsobem se situace bude řešit.


Miloš Zeman nyní demisi přijmout nemusí, ústava ho k tomu nezavazuje. Ústava totiž vypočítává konkrétní případy, kdy demisi přijmout musí, a tento případ není jedním z nich.ÚSTAVNÍ PRÁVNÍK JAN KYSELA

„Předpokládám, že se prezident sejde se zástupci koaličních stran, a pokud nebude do určitého termínu existovat politická shoda, vstoupí do toho sám. Ústava mu to umožňuje,” říká politolog Lukáš Jelínek. Ve hře tak zůstává varianta úřednické vlády, do jejíhož čela by Miloš Zeman mohl nominovat kohokoliv.

Nad tím, jak se bude dál vyvíjet samotná kauza Andreje Babiše a jeho majetku, se vznáší otazníky. „Chtěl-li Bohuslav Sobotka svým krokem docílit i toho, aby byla kauza prošetřena, nejsem si jistý, zda se mu toho podaří dosáhnout,” uvažuje Lukáš Jelínek.

Čtěte také

„Premiér zachraňuje volební preference sociální demokracie”

Poslanecký klub ANO za svým předsedou stojí. „Vicepremiér Babiš všechno uspokojivě vysvětlil. Pan premiér to nechtěl slyšet, nikdy vysvětlení nechtěl, hledal zástupný problém. Pan premiér neřešil vládní krizi, řešil problém sociální demokracie. A řešil ho tak, že od něj utekl,” říká ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán.

Podobné hlasy zaznívají i z koaliční KDU-ČSL. „Buď panu premiérovi ruply nervy, nebo - a to spíš - reaguje na klesající preference sociální demokracie. Myslím, že hledal krok, kterým by na ČSSD před volbami upozornil,” soudí hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

autoři: jap , als
Spustit audio