Během natáčení se chvíli cítil jako holka, chvíli jako kluk. Trpí poruchou osobnosti, depresemi a taky prý Tourettovým syndromem

28. květen 2017

Narodil se jako zdravé a bezproblémové dítě. V 11 začal ve škole nahlas říkat nevhodné věci, včetně sprostých slov. Pak přišly těžké deprese. Následkem antidepresiv se v 21 letech projevily tiky a nejspíš tourettův syndrom. A pak je tu ještě ten problém s pohlavím. Poslechněte si dokument Pacienta Karel.

Karel se narodil (nebo možná narodila) jako zdravé a bezproblémové dítě. Když mu bylo 11, začal ve škole nahlas říkat nevhodné věci, včetně některých sprostých slov. Lidé kolem si mysleli, že je to jen projev puberty. Pak začal trpět těžkými depresemi, které trvaly několik let.

Během studia medicíny se záchvaty zhoršily. Karel musel brát antidepresiva, která s sebou ale nesla vedlejší účinek – tiky. Vše vyústilo v jeden velký záchvat, po kterém Karla odvezla sanitka do nemocnice. Tam strávil asi 10 dní. Doktoři si nevěděli rady. Magnetická rezonance mozku nic neukázala.

Diagnóz slyšel spoustu

Stav se nezlepšoval. Motorické i zvukové tiky zůstaly. Karel se po propuštění z nemocnice snažil dál studovat. Pak se od něj ale odstěhovala spolubydlící na koleji – prý nechce bydlet s bláznem, který dělá nepředpokládatelné věci.

Karel se někdy cítí jako holka, někdy jako kluk

Karel si vyslechl spoustu diagnóz. Od toho, že je „prostě divný“, až po Parkinsonovu chorobu. Dnešní diagnóza zní: Touretteův syndrom s komorbidní, tedy současně probíhající depresivní poruchou. Podle psychiatrických závěrů Karel navíc trpí poruchou osobnosti s disociativními záchvaty.


Nepleťte si Tourettův syndrom s koprolálií
Touretteův syndrom je dědičné tikové onemocnění, které se běžně projevuje už v dětství. Karlovi se ale projevil až v 21 letech a ve velmi netypické formě. Karlovy tiky se mění: od mňoukání, štěkání, mlaskání, chrochtání, až po vykřikování sprostých slov. Obecně si lidé často myslí, že Touretteův syndrom je založen právě na vykřikování sprostých slov. Ve skutečnosti se ale jedná o jinou poruchu jménem koprolálie, která se na Touretteův syndrom často nabaluje. U Touretteova syndromu se všechno, co kdy pacient slyšel, může stát tikem.

A pak je tu ten problém s pohlavím

V občance má napsáno „žena“, ale za ženu se nepovažuje a myslí, že ženou nikdy ani nebude. „Ženství“ je pro něj prý něco nedosažitelného. Celý loňský rok se cítil jako muž. V době natáčení pak chvíli jako holka, chvíli jako kluk. Operaci nakonec zavrhl. Nechce být 100% holka ani 100% kluk. Ideálně, kdyby byl uznaný jako bezpohlavní.

Od malička se Karel mimo jiné věnuje psaní. Ze začátku se jednalo o dětské příběhy, vážněji začal psát ve 13 letech, kdy se poprvé zamiloval. Píše nerýmované básně a prózu, ve které se zpovídá ze své lásky k ženám, popisuje svůj pohled na svět a své pocity.

Může jednou pracovat jako lékař?

Tvrdí, že psaní je tak trochu terapie a své texty ze sebe nutně potřebuje vydat, protože by jinak nebyl schopen fungovat. Stejně jako když člověk potřebuje čůrat a není schopen pořádně myslet, dokud se nevyčůrá. Texty píše i v několika jazycích najednou.

Po ukončení studia medicíny by Karel rád působil v ordinaci. Jak by ale lidé přijali doktorku, která o sobě mluví v mužském rodě, a jednou za čas nekontrolovatelně vykřikuje divné věci?

Karel se za svou sexuální orientaci ani pohlavní identitu nestydí
autor: Tereza Reková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.